租樓真係抵好多

274 回覆
416 Like 79 Dislike
港股賺息蝕價你都好拎黎講 專業d講美債啦
4大長老有樓架麻
樓好會話見唔到見唔到
總之樓市gogogo
成班痴線老唔知買香港樓的錢
夠佢去其他正常國家退休有突
點會唔知
點解你地d樓淡成日以為買完一間屋就唔可以再買另一間
我早幾年香港買完樓,岩岩又晌日本大阪有間落左訂
咁你咁有錢
使乜嘥時間同我哋啲公屋廢淡嘈
唔好喺度吹得就吹
你估你層垃圾香港樓
實有人接架
家陣我唔係話買樓有問題
而係香港買樓戇鳩
一個又冇前景 政策又鳩
仲有啲樓貴到仆街嘅城市
你買埋我個份
講到好似買得起咁
租樓個d人會唔會裝飾自己間房?買d佈置物 望落去靚d

定只會維持基本生活裝修就算
計埋d管理費 利息 乜乜30年幾百萬
823幾年腰斬成大半已經無左幾百萬啦 住都無得住呀 同我講資產靈活
假設 500萬樓 400呎 管理費3.5 差餉地租6000/年

借8成 400萬 4.125%息
首期100萬
年息大約16.5萬
100萬首期定期4%=4萬

持續性成本 16.5萬息+4萬定期損失+1400*12+6000
=227800

息隨本減,假設n年後差銀行300 息口無變
300*4.125%+200*4%+1400*12+6000=226550
數字大概不變

租樓500萬樓 3%租金回報率=15萬一年
即係話樓市如果橫行 「依家」買樓 理論上比起租樓係每年輸75k (假設500萬樓計)

上面有幾個假設
1. 定期息不變-但目前可以考慮買債鎖死,所以唔理
2.供樓利息不變
3.樓市無升跌
有錢唔俾上連登?
你都自爆自己係公屋撚,咪話你知我地唔係咁諗野囉

當香港係家 想買間屋呢到自住又要俾你質疑
你人生下下都計到咁盡既咩
食餐飯都計痾完舊屎有無回報
煩過美極港女
真係貴左最多咪搬遠5分鐘路程,或者租舊小小嘅樓囉
而且而家都唔覺租金有成日加,間唔中啲fb group都有筍盤

升職加人工都講埋講經咩,個個做廿年野就十皮一個月唔洗諗買樓啦直接移民
現實係大部分人升到3,4萬一個月就一世
同一番說話你都可以同十年前叫人三十蚊買匯豐既人講嫁喎,時間自然會教你做人嫁啦
呢個理論講咗咁耐都好多人唔明

呢幾年根本就同以前唔同晒,有啲嘢要諗闊啲
十年前買樓咪又係賺 講經咩
而家就係咁諗啫
你65歲嗰時社會都唔同曬啦,香港仲喺咪度都未知
分分鐘40年後,全香港好多靚公屋,私樓貶值曬,租屋好平,老人家全部有公屋住。
世界只會發展得越嚟越好,資源越嚟越靚,我只要儲到小小錢,真係唔擔心臨老過唔到世或者有咩經濟壓力

而你買樓,跌一跌唔會死,但會日日揼心口,命都短幾年
淨係而家每年嗰個租金免稅,一年都120,000啦
免稅額黎咋… 小朋友
買樓又賺?匯豐宜家淨係股價都68蚊,淨計價已經賺左一倍有餘喎,仲要佢2023年全年派息$4.8每股,就算2014年都講緊全年派0.49美金喎,計返3字頭買匯豐年息有成十幾厘派左九年,想問十年前買咩樓可以做到呢個回報呀,想學下野喎
今日係班傻鳩至買樓, 笑鳩佢地就啱.....
你只係一條傻鳩........
十年前買咩樓都應該有200-300%回報
班買樓傻鳩等死, 即笑鳩同屌鳩佢地就啱, 唔駛比面......
買咗樓就唔可以外國咩… 傻西
緊係黐住老母住公屋好啦
你咁撚窮生活環境咁撚差, 今日住都未搞得掂, 諗40年後做咩 心地咁好又幫業主擔心埋一份
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞