租樓真係抵好多

274 回覆
416 Like 79 Dislike
過多10年睇下佢地點
我身邊有幾十組朋友家庭都係香港等死

講到經濟樓市橫行、人口老化、少子化趨勢全部已發展國家都無咁,咁全世界人都唔好買樓囉
睇過本書 大約係講 失敗撚永遠將壞消息睇到無限大
年初恆指14x00就話咩黎緊十年都唔會點升,點知半年唔夠就升返去19000點,升幅有成30%
所以租公屋
依家租個正常質素既2房都>16000
早2年只係~14000
中間係咩你自己諗
條友真係紙上談兵

我香港同歐洲都有多個一個物業,佢真係以為人響香港manage 一個外國物業好易咁,年年填埋啲稅form(仲要非英文) 都填死我
連登樓淡:
無論租金點升,租樓都係日日賺
提早結束生命快啲
樓淡, 租金升,gogogo
租租好多理念,為做投資收息專家做租租好撚有大智
apple市值都係全球最貴
你都認為佢過咗黃金增長期?
即係你覺得以後每年都有疫情?
我自己睇住係剛需
唔會理經濟係點
經濟好就無事
經濟差就算供樓都係俾返自己,如果斷供,代表你就算租樓都無用
無人預測到未來,但住就係每日都要住
睇你窮死一世
同銀行收息
都唔買美債
老老實實
眼見身邊兩公婆一齊供樓嘅捱過頭幾年個壓力都開始減輕
當你供幾年就會習慣咗個生活消費模式
就近呢兩年睇兩夫妻人工漲幅夠冚加息條數有餘
講到底最緊要係份工穩定囉
當然連登仔吹支爆吹香港失業裁員潮就唔洗討論落去
另外就係問番好多過來人都好少係供足30年
都係開頭辛苦,但其實之前租樓既話,分別不大。
窮人先買樓,有錢人先租因為佢地能利用現金滾錢
老左大把樓租啦, 個個都話最後一代無晒後生仔啦
話加減息而決定買唔買樓個班廢9供一層樓當貼地啲有實力既供10-15年,你咁肯定呢15年唔會變返低息?分分鐘0息完再加返息了,無實力既建議你唔該寄人籬下
到時一房要4萬
係呀 所以d連登痴老豆老母住個d都係有錢人
咁從數學上睇
息真係影響買樓抵唔抵(對比租金)
係咪應該抵個陣先去買
都話冇晒後生仔, 你咁貴邊個同你要
無人有水晶球知幾時先真係減息
到真係香港減1~2次果陣二手企硬反價 或者新樓價單加價加推都未嘗不可
一直都話買唔買樓無標準答案
只要你望完個供款表覺得承受到就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞