租樓真係抵好多

274 回覆
416 Like 79 Dislike
咩叫同樣價錢越租越細?你話係就係?依你咁講人廢做乜都唔會慣架啦大把人鍾意搬嚟搬去,唔好住又可以轉環境,轉工又可以搬近返工地方
200萬本,入息30000
一個做定期,計你3厘息,5000息收,租13000-5000=8000
一個去買樓,買樓計你400萬,要借200萬,利息又成百萬,供足25年,管理費,維修費大把支出
除非你有大舊錢買樓一炮過,睇唔到買好過租既理由
而家嘅深圳都難見到啦仲2047踎街
吹到自己有1億身家邊夠你玩
你有1億真係想點都得架不過有先算
所以重點係要有錢,累積資產
而唔係年紀
咁簡單你都唔明
Agree,租樓唔鍾意嘅,兩年後可以搬
買樓唔係話搬就搬,成本好大。仲要承受樓價/利息/鄰居質素嘅風險。
年紀大無屋租其實邊個人講
我身邊朋友 d 老豆老母好多都租緊樓
自己顧自己
嘩,無人供樓定期d息會低
咩料
就係呢幾年已經夠泵大個本
到時真係要買都可以揼一筆錢落Mortgage link或者外面再投資
自住就唔係投資啦 搬一次屋咁撚麻煩
大把錢買樓 負擔得到有咩所謂
冇錢但要供就辛苦囉
鍾意搬嚟搬去笑撚左
錯哂
攞full pay個舊錢買美債
個息夠租返個個單位, 仲有錢淨, 仲唔洗睇層樓跌價
假設6m樓, 15k租
1. 買樓首年支出=5.4mx3.5%interest=0.19m+管理費0.02m=0.21m
2. 租樓=0.015x12-首期拎去做定期收入0.6x0.04=0.156m

Break even係interest跌到2.5%或者租金去到20k, 買樓支出=租樓, 即P要大概去番5厘左右

仲未計買樓律師費雜費經紀費印花稅..
AA 狗用黎呃人既技倆
最弱智既係有一堆人信嗰班人可能入開筷子
以前會升咪買, 呢家你覺得唔會升咪唔買
好簡單啫

利申, 10年前父幹買左
呢一刻 假設樓市橫行
數學上去計 絕對係租抵d
只想講係架買樓計起黎好笨

投資最好
如果真係成世人投資做得到連登巴打講既回報

竹知其實唔難呀嘛
訓街最抵
有咩要整又可以搵業主
唔使自己出錢
同一間屋俾你租足一世咩
隔幾年就搬一次屋
就算你唔嫌麻煩
次次都洗坐底十萬八萬
間屋唔係自己嘅想裝修下都冇自由
老左又要擔心冇人肯租
從來都未買過樓嘅根本唔知係自己物業係咩一回事
買樓有9倍摃扛加速人生嘛

唔同的
退休離婚+破産
極速上公屋
老左仔女就怪佢地點解唔留層樓比佢地 重要養佢
好似呢到班公屋仔賴父母咁
唔買樓係為咗租樓,租樓係為咗30年後買樓,30年後佢可能會再租多30年為咗60年後買樓
上大灣區咪得
你係咪中國人?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞