租樓真係抵好多

274 回覆
416 Like 79 Dislike
即係你假設你係識理財既人啦, 不嬲知連登好多夜間投資專家 (日間外賣師)
貼倉睇過 本幾多贏幾多? 係咪真係可以贏到65歲?
除左有層樓笑左 笑埋右
仲有管理費
傻閪你30之後仲喺香港都真係幾濕滯

過咗2047真係不敢想象,細路仔出街㩜紅頸巾周圍踎喺條街到食兩餸飯講操您媽逼
你而家就有份工供起層樓,到你65歲仲做嘢去租樓?
租樓日日賺
唔知30年前d 樓幾錢 30年間d租計埋幾錢
我發覺班樓好真係活喺自己世界入邊
對個社會發生咩事完全唔理
總之啲閪樓有買貴冇買錯
每日準時返工供樓交稅差餉俾政府
養班大陸閪同蝻
再比銀行壓榨
最簡單回歸現實
你有無見成堆無樓人士個個要訓街
香港homeless先得千零個
老豆老母有公屋養老
即係你自稱識理財, 都唔敢保證到65歲包贏啦

回歸現現實咪去深水步睇下囉, 無樓無收入又要排公屋, 咪拎綜援租劏房囉, $2000一個床位食二手飯, 個個都排公屋等上樓, 排返5年先講野啦, 有閪咁多公屋比你班廢物咩
兒登式發言+1
加租你可以唔租呢間,但租下一間,同樣的價錢就會愈租愈細,而家幾年就要搬一次屋,呢樣野你可以習慣?你既家人子女可以習慣?

供樓每個月就係供死呢一筆支出,除非你人廢冇撚用,正常係會升職加人工,供樓開支佔收入比例只會隨著時間愈佔愈少
幾十年後既香港,你仲係用緊以前既眼光去睇,考慮緊有無人肯租樓俾你
召喚aa 反駁隊
劏房起碼5-6000
咁買咗樓都可以再儲錢再投資嘅
肯定啦 你買多啲
你又何嘗唔係咪用緊買樓就一定會用曬份糧黎供樓凍檸茶都飲唔起依個幾十年前既想法去諗
要用就要買架啦,自用邊有得計賺蝕,買左就係你住到死都係你,依個叫可控因素,遊牧民族你估好好玩
講得出幾年搬一次好爽既一係未成家,一係仲同緊老豆老母住既兒登仔
個討論嘅位係買樓長遠跑唔跑得贏其他投資
你講到啲夜間投資專家輸咁多
有冇諗過自己層樓30年後價格幾多
先唔講香港前景 2047 同埋你個 leverage 幾大
你望吓咁人口年齡分佈
睇吓香港有幾多人出世
到時有冇人同你夾維修都唔知
cctoy老貓咪係咁,得閒成日上連登
供樓走唔甩呀嘛
屌你高位入市 日日比銀行加息加到透唔到氣
上吓連登放鬆吓都要比班租租笑
自我安慰都唔比人 咪撚咁狗啦
咩叫同樣價錢越租越細?你話係就係?依你咁講人廢做乜都唔會慣架啦
200萬本,入息30000
一個做定期,計你3厘息,5000息收,租13000-5000=8000
一個去買樓,買樓計你400萬,要借200萬,利息又成百萬,供足25年,管理費,維修費大把支出
除非你有大舊錢買樓一炮過,睇唔到買好過租既理由
on9仔
如果你層樓無人租
有個阿伯比你睇佢有1億身家,你係咪都唔租比佢?
香港人口老化咁勁,你咪睇下將來有冇咁多年輕人住屋
你覆緊嗰個係房屋台出名既弱智仔
唔好同佢咁認真
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞