租樓真係抵好多

274 回覆
416 Like 79 Dislike
笑足3年啦
樓價跌一半 但租加幾倍呀?
發夢啦你
租金必升樓價必升?
租金一定升
層樓跌幾多都可以加租
30年後加到租金30000 層樓跌到得400萬都有人租
要用,租都得既姐,睇你點睇,每月慳左供樓多出既錢,可以做其他野

我又唔係話反對買樓既,只係針住佢果句老左無人租俾自己…

我亦唔會斷定自己之後唔會買樓,只係而家個價唔啱我
當然你可以話,今日高位係明日既低位
我無話睇升定跌,只係價錢唔啱,所以唔買。唔會專登去諗之後既升跌,我人生既時間唔會花係呢D位上
而家有得減稅真係慳多
AA狗disliked呢個Po
哈你鍾意留咪留囉我就走撚咗兩三年,生活正常寫意
認真聽人講都租到,要有資產證明佢有錢 .有啲就會一次過俾一年租金
你又知香港唔會變二線城市
深圳拋離香港
當你有200萬,當買500萬樓就供加雜費萬7,30後0儲蓄有一層500萬樓

如果租要萬2,租30年要432萬,200萬去定期30年美債4%,每月租金等於可減6千,即是只需6千租,30萬後有200萬現金

當大家住樓支出每月萬7計,買樓30年後仲係0儲存但有一層500萬的樓,租樓有200+396萬(30年租和供的差額)儲蓄,好像真係租抵D

當然這是以未來30年樓價和租金都不升不跌計
可以換電器 訂造家私?
通脹呢
今年既交1萬租同你30年後交既1萬已經唔一樣
5% 定期邊度搵
但認真 真係唔係好enjoy搬屋
好撚麻煩真係
有樓可以逆按揭呀傻仔
同埋30年後租金唔只一個double啦 到時5萬先得一房
自己覺得抵咪繼續租,做咩要同人解釋計哂數咁
唔比通縮?30年後交可能1千蚊
搬過屋就唔會咁講
同埋而家就抵啫
咁你咪自己供飽去囉
岩啦 租到死就岩
冇左你地 買黎都冇意思
梗係假㗎啦 你有錢交租點會唔做你生意 就算死咗都係自然死唔係兇殺自殺 根本唔影響樓價 有咩理由唔租比你
好多人睇買樓仲係用緊十幾年前個個概念,覺得樓價永遠都向上同埋升幅會跑贏大部分資產

但你其實去恒生或者中原網站入面用佢最粗略個按揭計數機計下都知宜家買樓就算七成按供25年呢d最普遍既plan借五百萬都要俾三百萬利息

仲未計你買樓要俾律師厘印佣金裝修,呢度係咁易都要五六十萬啦,呢d成本你又係無得攞返,仲未計計埋管理費閒閒地三四蚊尺仲要年年加

相反好似上面有位師兄講咁你攞筆錢你買823呢類收息股,7厘以上既港股宜家仲一大堆,150萬既首期每年都收得返10萬蚊以上啦,攞黎幫補租金你一個月可能都係俾多三五千蚊,同一筆錢你以後既資產運用會靈活好多囉
真,
何生何太咁最好
連登仔未投資過,出段小學字
搬屋係生活態度 可以chill住飲咖啡咁執箱 只要平時個人well organized, 我從來冇見過鬼佬或者日本人話搬屋辛苦 因為大家都高級過香港人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞