租樓真係抵好多

274 回覆
416 Like 79 Dislike
租樓買樓根本就無一個適合所有人既標準答案

因素
1. 如果你唔考慮有仔女
2. 單身一個
3. 伴侶享唔享受住唔到地方既樂趣
4. 唔同年齡諗法都會隨住改變
5. 你而加未想穩定,幾年後既經歷可能想穩定

太多太多因素
個個都計錢
有時候伴侶同樓就係一個心安
好撚叻呀你

我同老婆都係獨仔獨女,我老竇老母外父外母間屋一早冇我地名

我亦唔使理佢地大唔大賭,買唔買馬

因為我同老婆自己已有兩個香港物業,未計港外資產又有兩個物業,總共四間
是但拋句on9好似你on9 dwo
真係慘又要交租又要網上刷存在感
連登仔以為全世界都係無伴終老...
做咩啫你,咁依家加咗幾多租呀究竟?
唔好轉移視線咁小學雞啦

我兩公婆唔生仔自然有錢都唔會唔買樓
鍾意點洗錢關你撚事咩
仲講刷存在感咁低鳩能

所以點解連登一面倒做租租,大部份都單身自己一個仲要一係學生一係初出茅廬,全部都瀟灑人生
我租租隨時去外國發展一身輕
兩公婆都係撈科技/IT類

啲老死係加拿大買車租樓
我不知登佢地幾開心
是但啦大家隻game都唔同
唔租,唔係驚佢無錢,係驚佢死撚左係入面
高息時期特別多呢d post
下一代都有得住
下一代嘅錢慢慢做定期
認同, 有另一半, 三張幾果陣諗法又唔同。
我識幾對情侶自從可以WFH後
直頭全世界周圍旅居
睇到都羨慕妒忌恨
又幾多人真係做到咁, 唔好拎特殊例子講, 有返三幾千萬開頭,未有小朋友, 仲要唔顧家人朋友實得架。
如果要拎社會上既大多數黎講
單身/情侶/結婚但唔生仔,先係佔現今社會大多數
唔生仔根本買唔買樓都無所謂
好岩 所以我好鼓勵你租我層樓
做個好租客就ok
香港人口老化極嚴重
你記得買完樓將來唔好放租比60歲以上
睇下你仲租唔租得出
點解租唔出?
由頭追到落尾,完全無人願意討論通縮、經濟樓市橫行、人口老化、少子化趨勢、中港合體,外勞引發嘅競爭問題,所有野都會影響到個買賣供求、價格升跌、甚至乎你嘅人工、甚至乎你份工保唔保得住都係成問題。

老實講第日願意香港工作嘅人未必係香港人,岩岩新聞都開始講東鐵綫尾站唔再係羅湖,你覺得第日班同胞深圳有屋住,會唔會落嚟住細屋?依家唔搞明日大嶼,但北部都會區就一定會搞,供應逾嚟逾多,人口越嚟越少,經濟越嚟越差,業主們你第日嘅租客對象係邊個諗清楚未?

自住撚,唔係想笑你,當你決定要留死香港,做足樓奴三十年,俾層樓綁死你,仲話層樓係必需品,其實你人生已完,呢個年代,cash flow先係改寫人生最重要嘅彈藥,唔係物業。

有錢有本事嘅、買完層樓仲有鬆動錢嘅人,你就真係要諗清楚香港呢個市場值唔值得你去投資,相信其他地方物業嘅ROI一定完勝香港,真係講多無謂。

結論就係喺度拗贏人哋係冇用,你今日嘅決定將來自己承受返就可以。
又係紙上談兵放眼看看身邊嘅朋友幾多人買樓 如果冇朋友睇多啲新聞
只係講今年,未減息CCL都無乜點跌
未來真係減個陣你估下會唔會仲多人入市
如果未來經濟差,有機會減人工,或者連份工都無,又點租樓?點去旅行?
回望沙士期間,經濟最差個段,唔會有人話後悔無租樓,只會後悔無買樓
住係剛需,唔會經濟唔好你就唔洗住,睇死未來經濟即係同自己作對,唔會因為租樓而避免到
對裝修有要求個話
都無得租啦
遲早要買
疫情時買左樓既日日求唔跌
租樓真係抵好多
https://lih.kg/CkeMfeX
#117 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

我有講通縮呀 又話由頭追到落尾
係香港 數學上租係抵過買
全世界計 香港個租金回報率係極低
換句話說 租屋性價比係極高
買嘅人唯一係搏樓價升
唔升單單靠租金收入,真係不如做定期
但香港已經係全球樓價最高嘅地方
覺得香港樓價仲會大升嘅人
真心覺得香港環境會好過以前?

數學上客觀數據講唔嬴
咪話賺左租 老左冇人租呢D安慰自己
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞