狂賀有港產片再度勇闖康城影展(75) [九龍城寨・圍城/從今以後/但願人長久/填詞L]

1001 回覆
21 Like 7 Dislike
https://www.inmediahk.net/node/%E6%94%BF%E7%B6%93/%E7%94%B0%E5%95%9F%E6%96%87%E6%8C%87%E9%9B%BB%E5%BD%B1%E5%A0%B4%E6%99%AF%E8%AE%8A%E6%89%93%E5%8D%A1%E9%BB%9E%E4%B8%8D%E6%98%93-%E9%97%9C%E6%B3%A8%E6%94%BF%E5%BA%9C%E6%98%AF%E5%90%A6%E5%85%B7%E9%AD%84%E5%8A%9B%E8%B3%87%E6%BA%90

電影《九龍城寨之圍城》叫好叫座,財政司副司長黃偉綸昨表示,當局正聯絡對方希望保留電影場景,讓市民「打卡」。香港電影工作總會發言人田啟文表示歡迎,但指保留電影場景涉及管理、維修問題,又關注是否有魄力與資源做好:「如果做呢件事做到唔三唔四,仲反而唔好。多人嚟打卡,但你淨係得一個房仔呀?係咪呀『龍捲風』古天樂個髮廊?咁細有咩用呢?又有咩效果呢?會唔會迫爆呢?安全問題呢?呢啲嘢講就好容易,跟住你做同規模搞幾耐呀?」

田啟文今早在商台節目《在晴朗的一天出發》表示,歡迎政府的做法,認為是重視本土文化、電影,「任何幫到我哋行業嘅嘢都梗係歡迎」。不過,田啟文認為,如要將電影佈景變成打卡點,需要交通便利,及有相當規模的地點才能妥善管理:「片場其實唔適宜參觀拍戲,因為你無返咁上下規模。」

香港演藝人協會會長、該套電影主角之一古天樂,他早前亦稱,其有意保留一些電影場景用作旅遊景點,供旅客參觀。田啟文就指出,《九龍城寨之圍城》在數年前完成拍攝:「嗰啲佈景擺喺度都霉晒爛啦,就算喺返度你都要重整。」

《九龍城寨之圍城》的場景已拆,但目前尚未丟棄。田啟文認為,打卡點的安全及規模同樣重要,加上電影佈景屬組裝拍攝:「如果做呢件事做到唔三唔四,仲反而唔好。多人嚟打卡,但你淨係得一個房仔呀?係咪呀『龍捲風』古天樂個髮廊?咁細有咩用呢?又有咩效果呢?會唔會迫爆呢?安全問題呢?呢啲嘢講就好容易,跟住你做同規模搞幾耐呀?」

田啟文重申十分歡迎當局做法,但就關注是否有魄力及資源做好:「唔係話我潑冷水,我唔知幾想佢做得成。」他認為當局如重視影視文化,應有場地作長遠展示,又指《九龍城寨之圍城》電影場景的結構及組裝「污糟邋遢啲」,「先有嗰祲馟」:「我哋唔好成日整完啲嘢就拆,好可惜㗎嘛。」

對於就保留電影場景作長遠發展,田啟文就指政府需要聆聽業界意見,及作出協調:「今日就有九龍城寨啫,你之前《毒舌大狀》個法庭你係咪可以擺埋出嚟呢,你嗰個億幾票房㗎喎。」

田啟文慨嘆,本港有不少景點值得保留,包括李小龍故居、喬宏故居等,歷年最成功是電影《歲月神偷》成功保育了上環永利街:「其實我哋香港真係有好多地方都值得⋯⋯拍戲上面,文化嘅保育,或者俾人去打卡,但係礙於地方問題,同埋管理、維修問題,邊個去處理,變相政府都係唔好理。」
同問
早幾年張家朗攞奧運金牌,全城夠突然好鍾意劍擊啦
如果佢真係有心有力投放資源去做,菠蘿雞都冇問題。
但明眼人都睇到佢地根本只係9吹一排就冇左件事。
去望哂hkmovie 7個影評,5個lv1打手文,1個lv6但唔係俾5星就係0.5星,然後佢俾5星既係速戰同猛鬼3寶呢種片
得個lv7既真係感想黎,不過劇透得幾勁下
https://www.instagram.com/p/C7T2lkuhANw/

孫立基說,香港每年的票房只剩十多億,港產片總產量不超過30套,電影工業是疲弱的。大家都在度橋,如何拍800萬元以內的低成本而合格之作?從而驗證香港當下是否仍存在百花齊放的電影路線?

「我天生是丐幫,喜歡拍B片(低成本製作商業電影),我沒理由拿A級片的成本去拍B片,這樣很白痴。但偏偏我們行內有很多這種人,搞到投資者輸過一次之後,再不敢入場。同時,還有大概這十年時間的香港政府有電影發展基金,搞到人人都去打劫政府,攞政府幾百萬甚至越來越多錢,補貼自己的成本,完全漠視市場,自己先拿工資,再出來扮窮,然後在發行上搞到一塌糊塗,這班打飛機的人,真的想拍好東西給香港人看嗎?」孫立基悻悻然說,香港有很多令人不舒服的現象,他不吐不快更不怕得罪人。

https://theculturist.hk/2024/05/%e6%96%87%e5%8c%96%e8%80%85%e5%b0%88%e8%a8%aa/%e3%80%90%e9%9b%bb%e5%bd%b1%e3%80%91%e5%be%9e%e4%ba%ba%e9%ab%94%e7%88%86%e7%82%b8%e5%88%b0%e3%80%8a%e6%9f%a5%e7%84%a1%e6%ad%a4%e4%ba%ba%e3%80%8b%e5%b0%8e%e6%bc%94%e5%ad%ab%e7%ab%8b%e5%9f%ba%ef%bc%9a/?
搵套舊戲 突然醒起
唔記得咩名
羈留室疑犯講古
警察投入到聽埋一份
南海十三郎
好經典好好睇
(雖然低智森拍)不過勝在杜國威個劇本
南海十三郎?
Mad max 上面會唔會上

九流 九流 九流
庸脂俗粉
笑咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞