狂賀有港產片再度勇闖康城影展(75) [九龍城寨・圍城/從今以後/但願人長久/填詞L]

1001 回覆
21 Like 7 Dislike
七月十四
好好拍電影入面ann都黑曬面
城寨比燒山燈完
票房會唔會過埋毒舌大狀
咁佢咪三屆金像獎影后
2024劉謙年
https://www.instagram.com/p/C7O_rpOyfuf/

《九龍城寨》監製 #莊澄 早前接受《娛壹》電話訪問,亦提到放置城寨場景的困難,「好可惜而家香港嘅租金,你留低佢,仲貴過你做多次。留低呢個景,你要搵幾千呎,同樣要有咁大咁高嘅地方一直放置。好似之前其中一個場景係喺元朗一間荒廢學校,嗰度主力搭廟宇景,拍完間學校都拆埋,冇咗。」

「所以當日拍完想保留的話,你又要搵一個咁大咁高嘅地方,要租咁樣嘅地方,可以嘅…如果政府撥一個地方畀電影界做就可以。不過呢樣嘢都講咗成幾十年,希望政府整個片場畀大家去拍戲,但種種原因未實現。」

#古天樂 曾提到,希望《九龍城寨》開續集時能向政府爭取盡量保留搭景,供市民參觀,或作旅遊景點。莊澄就謂:「古仔意見係唔錯,但執行上就確實比較困難。出品人陳羅超(香港電影發展局成員之一)當時有講過,想搵個倉保留,試過問,但真係好貴。唔係全個景保留,而係將一啲當中稀有舊物品保留,例如舊鐵閘,所以當時希望儲存起,但最後計過啲租,實在太貴。」
即係最後政府研究完,研究就算
佢講咩嚟
明明政府咁多欄起咗冇用嘅官地
咪又係澎湖海戰
叫人集體杯葛唔好入場
https://youtu.be/B7oVGX8PY5U?si=gyo7InW5l_U_Zs90

九龍城寨之圍城專訪|「導」出脫胎換骨的林峯劉俊謙 鄭保瑞親解結局:我想4個年輕人有路走
撐劉細良嘅人無資格叫人杯葛
其實係
但導演係陳可辛出品又英皇安樂齊哂
要夠六個項目報金像獎有幾難
屌原創電影歌個到炎明熹都計一個啦
而且我就咁查一查醬園弄A24有份咁勁
最左有啲似王宗堯
咁就正常
都完全唔正路
成條片得陳可辛係香港人之外所有人都係內娛人喎,演員派頭成套建國大業咁都好意思黎香港爭金像獎?返去拎金雞百花啦。內娛一直打壓港產片,而本地仲要應酬班內娛流量咖真係令人好嬲
婚禮策劃師道生(黃子華 飾)被迫改行成為一名葬禮經紀人。

啱啱睇破地獄故事大綱
識玩喎
日文有個々字都係因為呢兩個特別場合而用
咁冇
港產片定義又唔係今日先定
當年少年的你咪又係咁
佢嗰半年台灣拍緊多嘢

佢經理人公司好波
一係改例跟電影發展基金咁要男女主角配角4個有土炮囉
但咁吳慷仁個D咪
唔通奪冠又係港產片咩
金像獎個遊戲玩法就係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞