狂賀有港產片再度勇闖康城影展(75) [九龍城寨・圍城/從今以後/但願人長久/填詞L]

1001 回覆
21 Like 7 Dislike
你想有咩驚喜
圍城參加個個setion唔係競賽
比百幾蚊睇感覺又中一次伏
幾時再有無間道1 門徒哩D作品
原來劉謙係台灣果幾日有順便做埋城寨宣傳

https://stars.udn.com/star/story/10090/7962715

劉俊謙在新片「九龍城寨之圍城」飾演古天樂得力助手「信一」,化身新一代打仔,而在現實生活,他也是香港新一代演員,他有感於環境問題無法改變,感嘆相比前輩拍片鼎盛時期這一代「活得沒有那麼有風采」,直說:「我們年輕一代都比較自卑,因為沒有很多機會。」
邊套
收到風三姑啱啱問洗唔洗幫手
古老闆:「電你個髮啦」
伍允龍上次冇上北京
宜家連康城都唔去?
星期六謝票後記者訪問時古老闆話套戲係康城競賽
古老闆記錯

對上一次入圍康城影展非競賽類別「午夜展映單元」的港片是2013年由杜琪峯導演執導的電影《盲探》,相隔11年再有港片獲選入圍,「午夜展映單元」入圍要求門檻甚高,過往例子藝術性與商業性均達極高水平,並取得平衡,王家衛、杜琪峯兩位殿堂級導演是港片在康城影展過往30年的常客,這次由鄭保瑞導演傳承接力,證明評審皆認為《九龍城寨之圍城》是極具實力的高水平優質猛片。而康城影展將於本年5月14日至5月25日於法國當地舉行。
4500味?
過咗啦
一週票房 : 由2024年5月6日至2024年5月12日

排名:1
影片:九龍城寨之圍城
發行商:INTCN
產地:香港
開畫日期:1/5/2024
上映日數:12
一週票房(HK$): 21,241,381
累積票房(HK$): 41,796,372

排名:2
影片:猿人爭霸戰: 猩兇帝國
發行商:WD
產地:美國
開畫日期:9/5/2024
上映日數:4
一週票房(HK$): 5,636,125
累積票房(HK$): 5,636,125

排名:3
影片: 機動戰士高達SEED FREEDOM
發行商: ML
產地: 日本
開畫日期: 25/4/2024
上映日數: 18
一週票房(HK$): 1,424,440
累積票房(HK$): 9,852,688

排名:4
影片:特技狂人
發行商:UP
產地:美國
開畫日期:25/4/2024
上映日數:18
一週票房(HK$): 1,087,237
累積票房(HK$): 7,305,843

排名:5
影片:從今以後
發行商:GS
一週票房(HK$): 562,946
累積票房(HK$): 1,555,335

排名: 6
影片: 犯罪都市: 鐵拳清算
發行商: EDKO
產地: 南韓
一週票房(HK$): 529,848
累積票房(HK$): 1,500,982

排名:7
影片:劇場版《排球少年!! 垃圾場的決戰》
發行商:ML
產地:日本
開畫日期:11/4/2024
上映日數:32
一週票房(HK$): 481,555
累積票房(HK$): 12,043,431

排名:8
影片:重慶森林
發行商:BLK2
一週票房(HK$): 469,648
累積票房(HK$): 1,321,367

排名:9
影片:破墓
發行商:EDKO
產地:南韓
上映日數:32
一週票房(HK$): 352,391
累積票房(HK$): 8,379,768

排名:10
影片:但願人長久
發行商:GS
上映日數: 32
一週票房(HK$): 177,715
累積票房(HK$): 4,425,053
啱先英皇神秘場係咩戲?
英記神秘場
票價真係最大提示
居然播屍咒
唔差啦
好彩唔係4拍4
後日公映,個Pattern同上次盜月者類似
下次神秘場都可以捉到路

同埋俾我估中,真係東南亞/ 日韓台驚慄/ 懸疑片
個片長107分鐘真係誤導
起碼兩成觀眾好早就走咗
仲以為入得去睇嘅觀眾對於戲種都好開放

劉德華,求吓你唔好搞死香港電影啦
https://lih.kg/3696733

呢個post咩事
連登不嬲係比較反劉德華

似得嚟又幾夾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞