狂賀有港產片再度勇闖康城影展(75) [九龍城寨・圍城/從今以後/但願人長久/填詞L]

1001 回覆
21 Like 7 Dislike
直頭要還神
話時話 我都未睇飯戲2
睇完第1集都冇意欲睇第2集啦
仲要第二集擺明cap水
我覺得第一個開始謝票同而家謝票文化差好遠
印象中呢十年八年好多戲都有好random嘅謝票當宣傳 成套戲加埋都未必有10場謝票場 同而家由day 1開始安排好哂每日每個禮拜咩人 去幾多場做勢嘅謝票文化係完全兩回事

好肯定係2022年開始先係而家呢個模式嘅謝票 闔家辣應該係第一套 飯氣就應該係最多最密果套
真係每套戲都有佢嘅命
我意思係當年最後都係營造唔起個謝票文化
而家係變咗個文化 係電影宣傳嘅指定動作
謝票場+上youtube channel
冇咁遲啦
狂舞派年代已經係咁
雄叔叔鬼有錢拍咩
末路同維和都係6-7億

算唔算慘勝
無錢所以咪想搵錢囉

佢搞到我勁想知咩情節囉
不過九龍如果拍第二集
感覺有啲難搞
啱啱睇埋漫畫第二部
其實近乎整個故事都冇乜係關九龍城寨事
而且中間有啲人物或情節已經透支咗落部戲度

始終呢套戲爆嘅其中一個原因就係啲景
如果跟故事 佢格局都頗難去只圍繞城寨去
但調返轉要原本已經擴大咗嘅格局人物
縮返入去九龍城寨去講
又好似幾困難重重
反而拍前傳講龍捲風同Jim好似易借到而家個勢多啲
九龍城寨2之猛龍過江
又要扮老屎忽講吓
營造個文化係低俗喜劇開始「盛行」
然後到飛虎出征彭導繼續
跟住都keep住某啲戲有謝票
跟住賀歲片、全力扣殺、救殭清道夫哩類就突出啲
然後就到一秒拳王開始就不斷謝
最強係飯1,因為封關冇娛樂可以見到明星就天時地利人和咁發揚光大

最意想唔到係喜愛夜蒲、失衡空間1甚至鴨王都有謝過票
官人我再要啲frd?
無可否認謝票場係成本最低但同時有效嘅宣傳手法
俾到多啲機會觀眾同演員導演交流都係好事
失衡空間1同2我都有睇謝票場
Lm
上年iff瑞導焦點影人重播都唔爆場
清應該好少睇大陸戲
嘩 想知到底套戲cut咗幾多上網見到呢張劇照 呢個造型喺套戲裏面得返喺船上面偷渡過嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞