狂賀有港產片再度勇闖康城影展(75) [九龍城寨・圍城/從今以後/但願人長久/填詞L]

1001 回覆
21 Like 7 Dislike
懷疑台仔弱智的 啲票房完全唔啱比例
仲有點解成日話劉謙爆紅 佢套戲係台灣都好唔收得純粹叫打開咗缺口有啲人識台灣戲搵下佢拍姐 AY 柯其實都有
ay柯台灣個勢都冇劉謙咁紅
劉謙有netflix同小s加持
純感嘆

香港漫畫界又係咁
曾經輝煌過,而家又係煲唔起加青黃不接嘅困局

難得有時有一兩套hit到
又或者有漫畫家用某啲平台連載
又屌人「唔接地氣」或者「唔好畫到咁嘔心得唔得」
一係等主流淘汰
一係就掙扎求存(已經唔係講賺大錢)
有人另霹新徑有人小有小做
殊途同歸都係想有本錢留喺嗰行做想做嘅事

想走出惡性循環一定有表子有裡子
唔止港漫、港片
其實任何一行都會有涉及某種勢力嘅介入
只係你嗰行係一間採購公司、一個工程佬、一個日資衣着品牌但用某地方嘅原料等等等等
只係睇戲哩種娛樂受眾廣甚至可以發酵成文化現象

跟住你老細同你講
你幫我搞掂哩幾個難搞嘅project我俾你搞你嗰個
咁你做唔做?

咁何必要針鋒相對
唔好咁啦
難道唔可以欣賞下香港人能屈能伸嘅精神

好睇咪支持唔想睇咪唔好睇
每套戲都有佢嘅命,咪睇下走到幾遠
btw
香港導演返大陸拍主旋律黎講 我覺得陳可辛係拍得最好嗰個 無論題材定係質素
中國合伙人、奪冠、獨自·上場(嚟緊講李娜)
雖然都係講中國人抬頭、強起來、戰勝外國人嘅主旋律故事
但係拍出黎有質感有溫度
好過林超賢嗰堆一味槍林彈雨 或者劉偉強歌頌集體主義嗰堆
其實不相伯仲 劉謙紅嘅只係netflix其中一個分集 仲有套劇都唔算好main
AY套劇係擔正女主角拍周興哲 份量同cast其實好重
有啲想睇subway點拍海戰
睇過《但願》祝導演訪問
AY真係毫無架子好專業 做足功課
呢套同埋之前窄路都覺得佢演得好自然
佢值得更多
拍到韓國李舜臣三部曲就夠啦
咁其實會唔會你本身都冇咁鍾意啲大場面動作類類型片
可能係
但係我睇怒火、甚至拆彈專家又覺得OK
可能主角一變中國解放軍就有D反感
反而講強國小市民/運動員我就覺得拍得幾好
陳可辛其實都衰過投名狀(大中華票房好都唔夠cover製作費)
同武俠依d大製作
雖然票房麻麻但係呢兩套都好好睇
衛詩雅終於做大片女一
poster名同子華平排
話晒提名過女主角
好開心終於唔係sa 姨擔正
其實都唔明點解依加先落返少少力捧佢
明明樣同演都屌打Sa

或者可能唔肯陪?
牙sa都感覺近年減咗產
阿sa大陸有知名度 商業價值高好多
英皇推佢瘋狂接商演 開演唱會 賺快錢啦
http://hk.dorama.info/drama/d_box_office_nt.php?date=2024&ord=3

係台灣算好高la,今年先得3套過千萬
希望今年繼續有影后提名
雖然今年有從今以後 佢都幾難攞到
儲下cv都好
可能遲d排得到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞