狂賀有港產片再度勇闖康城影展(75) [九龍城寨・圍城/從今以後/但願人長久/填詞L]

1001 回覆
21 Like 7 Dislike
「三姑,點解你唔早啲講」都係古生爆肚
到底係邊套戲開始流行做謝票場?
飯戲攻心?
一般而言係低俗喜劇
前排有人摷報紙話上世紀已經有
張英才做過
記得12年套逆戰已經有周杰倫過嚟香港謝票
可能佢做先 但果陣都係唔流行 肯定係呢幾年先流行變做風氣 套套收唔收得都係咁謝票不過唔記得係邊套開始 好似係闔家辣
我第一次睇謝票係吳鎮宇使徒行者
都就嚟8年前
逆流大叔
2017年已經有劇本集+謝票
《九龍城寨之圍城》導演鄭保瑞 : 無諗過《智齒》香港票房會咁低
https://lih.kg/3693181

希望趁呢個勢,智齒可以再上返
仲播緊咩
雖然好似重係為時尚早
但係我覺得城寨應該似係出年金像獎大熱
如果寒戰、無雙都有得攞最佳影片
呢套好似冇理由攞唔到
唯一可能輸recency bias
寒戰、無雙邊間公司,呢套又邊間公司
Sun式謝票先瘋狂啦
有冇ching記得飯戲2個走勢係點?
3000萬之後開始跌?
正確
杜生第一個帶起依件事先
依幾年興玩舊片重映
講就好理想,再上多數咪又係睇過個班人再去睇多次
https://www.betterme-magazine.com/%e6%af%8f%e6%9c%88%e4%b8%bb%e9%a1%8c/%e5%a5%bd%e5%a5%bd%e7%9c%8b%e9%a6%99%e6%b8%af%e9%9b%bb%e5%bd%b1/%e5%a4%9a%e8%ac%9dgoldenscene-%e9%ab%98%e5%85%88%e5%89%b5%e8%be%a6%e4%ba%ba-winnie-%e8%ab%87%e6%b8%af%e7%94%a2%e7%89%87%e8%ac%9d%e7%a5%a8%e6%96%87%e5%8c%96/

談及謝票文化,不少行內人想出的名字就是Winnie Tsang,可能因為她在很多年前已經開始謝票,很多謝票場也會親自出席,於是不知從何時起,便有些傳說香港的謝票文化是由Winnie發明。但她笑着否認:「是杜汶澤發起的!」早在2010年《人間喜劇》的監製錢小惠提議杜汶澤去多謝觀眾支持,於是杜汶澤便驚喜地現身戲院優先場,成為香港第一場在戲院的謝票活動。Winnie說當時的謝票與現在的形式很不同,現在很多時公開謝票場次是去谷宣傳,當時是看哪一場多觀眾便去多謝觀眾,給觀眾一個驚喜。雖然Winnie不是謝票文化的始作俑者,但她絕對有份將它發揚光大,「因為《人間喜劇》成功,之後《分手說愛你》、《低俗喜劇》都有做謝票,初頭好像只有Golden Scene做,因為謝票真的需要好多人手,又要在假期出動,但這件事都是好的。」
各港產片場次 (2/5/2024 - 8/5/2024)

電影 (上映日) 每日場次
九龍城寨之圍城 (1/5/2024) 577-766 場 (109-165 場全景聲)
從今以後 (1/5/2024) 84-86 場
重慶森林 (1/5/2024 重映) 19-28 場 (3/5 20:00 時代廣場 特典場 $450)
聲影路* (27/4/2024 特別放映) 0-1 場 (3,8/5 電影中心,4-5/5 K11)
超意神探 (25/4/2024) 21-34 場
但願人長久 (11/4/2024) 47-55 場
12怪盜 (28/3/2024) 5-9 場
出租家人 (14/3/2024) 共 2 場包場:4/5 德福,5/5 圓方
填詞L (7/3/2024) 14-18 場 (導演黃綺琳生日謝票場 共 4 場:4/5 13:00 圓方,15:00 太古城;5/5 12:50 The ONE,15:35 電影中心)
年少日記 (16/11/2023) 3-6 場
白日之下 (2/11/2023) 5-7 場
4拍4家族 (19/10/2023) 1 場 (Lumen)

* 紀錄片

恭賀
九龍城寨之圍城 年度最多場次之港產片
填詞L 上映兩個月 票房超越 700 萬
年少日記 上映近半年 票房超越 2800 萬

祝願
從今以後 及 但願人長久 票房↑↑↑
謝得咁密會唔會係飯氣1開始???
之前都有謝 但好似都無密到第一週就謝
但係呢套勁多間有份投資
個片頭好似係我睇過最長嘅片頭
謝票最耐好似真係飯戲1
上埋窄路微塵 張繼聰二月仲有去飯戲謝票
https://www.facebook.com/UncleHung/posts/991290379668920?__tn__=%2CO*F

Sor唔知有冇old news
比起男主角無揀第個,呢單更好彩
Sunny話謝咗半年,第2集一開始上個陣都話留咗半年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞