定期vs美債 (2)

667 回覆
15 Like 2 Dislike
ft出金25美
美債少選擇同食水深
你睇多幾日先啦
其實我覺得佢唔應該成日睇, 買短債當定期玩的話, 應該係睇啱yield就入手, 咁咪等到到期收錢囉
FT 年零前睇過盤少
價差闊過西隧
真係隨時少過定期
啱啱睇咗ft
得好少選擇同埋t bill最少都要買25
諗住買2年t note 可以買10
但見要俾Accrued Interest
同埋其實仲有一款係t note 不過黎緊5月/7月到期
咁其實呢啲係咪冇t bill咁抵買
少成點?

ib 就國債 790隻
地方債 8615
企業債 30198
T bill 300隻左右
咁應該一樣噃
呢度有無人玩6-8% 公司債
發覺呢個問題變了週經

好多人參與
係,你唔理佢咪照計息
從「避險資產」看買美債

近排好多人都會問而家買長債好定短債好?如果由「避險資產」角度去睇,又應該買邊隻呢?

「避險資產」定義: 簡單來就係當股市下跌時,該類資產嘅表現係上升定下跌,如果同步跟股票跌,就係」風險資產」,而如果唔跌,甚至係逆向上升,就係好嘅「避險資產」。 另外,避險資產係適合長期持有,長期佔你倉位一部分,先叫「避險資產」,所以SQQQ, 反向ETF 雖然可以做到股票跌,反向ETF升,但長期持有升市果陣會一直蝕錢,所以唔屬於避險資產。

以下數據會引用youtuber阿豬嘅片

其實講得幾詳細逐隻有分析,同埋講個表點整,建議睇哂佢;

首先睇股票,唔同版塊基本上一樣,股市大市跌都係跟住跌,公用股就跌少啲,不過都係跌

黃金:大市跌時基本上接近唔跌,升果陣都有跟住升,黃金每年平均升9%,所以係唔錯嘅避險資產

不過白銀係風險資產

30年長債、10年債:呢個比較有趣、佢之前的確做到避險資產,但呢一兩年基乎同股票同步,即係股票跌,中長債一樣跟住跌 ,所以而家中長債唔可以用來做避險資產

3個月短債:見到無論股市升跌,短債完全不受影響,長期都係升! 所以係良好避險資產,而家有5.3%息來講,屬於唔錯嘅回報(不過短債受息口影響而令回報唔同,要留意)

比特幣: 唔駛講啦,自己睇片 …
正,再次證明我隊晒大部份閒置資金落3個月美債係無做錯決定
咁想問accrued interest點樣平咗佢?
戶口有足夠available fund去cover accrued interest
例如圖中情況
如果想離岸戶口買t bills長放
有乜選擇跟到ibhk咁方便多choice貼價?
Ft就西隧價差
Sc就要bno開戶(幾十萬min無問題)
有無得bno開ib international?
假如我已經換左堆us係ibhk唔駛再兌錢
有好離岸就資產轉移(usd同t bills)from ibhk
一係入錢一係賣嘢擺番三千幾cash落去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞