定期vs美債 (2)

718 回覆
15 Like 2 Dislike

嚇死我咩

同朋友食完晚飯一開嚟睇

係債息抽升喎, 咁樣抽法…

佢地今個禮拜話就業市場數據差過預期,係應該要減息,今日失業數據出左真係咁,但債價又跌wor
債市真係好難睇升跌架…

我唔明啲人(傻散)股市都玩唔掂仲要賭長債….
唔識玩,我都係睇財報買一兩年既公司債算,驚佢比人收購新公司唔響賠足舊公司既債
唔識玩,我都係睇財報買一兩年既公司債算,驚佢比人收購,新公司唔肯賠足舊公司既債。
啲數據升定跌
佢哋都有藉口舞高弄低
新手,有以下問題,希望幫幫手,謝謝!:

1) United States Treasury Floating Rate Note - When Issued
呢隻係咪浮動息率?

2) IB個ask yield係咪YTM?

3) 如果係既話,IB點計浮動息率既ytm?

謝謝!
暫時有400幾, 退休時預計有600幾
唔識玩但玩公司債
你玩junk bond?
咩誘因驅使你做傻事
32,預計35 ,渣住600+
20年長債息率 4.8%以上我都收貨啦
35歲咁年輕賺到600萬係非常非常叻仔
但係35歲咁年輕拎住600萬去退休就危咗少少

假設你80歲命,就仲有45年要用錢
45年後既物價水平同已家比應該會翻幾倍
你今年拎住600萬,當你全買長債4.8厘回報,平均每月2.4萬息會好好洗
但到你老時2.4萬可能只夠用幾日
要認真考慮埋通漲問題

穩建少少的做法係
你要預
(回報-通漲)>洗費
先安穩
只會用小部分既錢買BAA3以上既bond,BAA3一兩年點都頂到
咪極慳錢儲番黎, 唔洗供樓, 每個月開支1萬左右, 月儲4萬, 23歲出黎做野,做左9年野
都係, 不過我個人開支比較低, 我諗住被動收入有3萬左右才退休, 我股20%債80%比例, 收息股+債息有3萬左右就退, 平均每月洗費1萬左右, 另外2萬會儲起佢繼續滾, 所以筆錢只會滾雪球咁越黎越大.
未生仔時, 我每個月洗費4千內都搞掂, 而家多左養小朋友同請工人錢
岩岩開始買美供 但係用緊老虎

買完之後google 間公司 發現都有點問題
可唔可以講吓係咩問題?
師兄同屋企人住? 月洗一萬咁開心
Lihkg 有會員出post問過 老虎出唔到金
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞