定期vs美債 (2)

718 回覆
15 Like 2 Dislike
TLT唔洗,應該係100%國債就唔洗
etf黎,派息要交稅
應該係要睇邊間broker

ib嘅話今年開始唔扣稅
Perpetual Bond都要收30%稅
所有揸住gov bond 既都唔洗,
TLT no need. IB 只係自動退返,某啲broker 係要遲啲同主動申請退。
咁債基呢
睇入面成份股
應該> 6% yield 既都唔會係gov bond. 多數無
點解你覺得美國佬違約嗰陣你銀行啲錢仲有得淨
想知你用邊間銀行仲勁過美國政府咁把砲
黑天鵝就係你估唔到既事
可能就正正係美債爆 但現金冇事
比起美國政府唔還錢, 我比較擔心幫你持倉間證券行執笠多D 廿幾三十年後 IB/牛牛/CS 仲係唔係度真係冇人知
即係所有美股個派息率都要打個7 折先準?
美債爆即美金收皮
咁應該揸咩國家既現金先無事
美債=美元=港幣

掛勾左香港唔會走得甩
IB 股息稅2023懶人包:

根據我的IB組合內的股息報告,2023年IBKR大致的股息處理情況如下:

1. 所有美國普通股和股票ETF,例如AAPL、MSFT、GOOGL、NVDA、QQQ之類,一如既往收取30%股息稅率;

2. 加拿大SSF和REITs,一如既往收取15%股息稅率;

3. 所有美國國債,直接不用繳交股息稅;

4. 所有公司債券,包括美國和非美國的,直接不用繳交股息稅;

5. ETD、非美國優先股及特殊類型的優先股(例如C-N、DDT),直接不用繳交股息稅;

6. 所有新加坡REITs與Business Trust,直接不用繳交股息稅;

7. 香港股票,不用繳交股息稅,但如果是持有香港的H股(例如中資銀行股),派息金額已扣繳10%股息稅率;

8. 免稅市政債券CEF,從2022年10月開始直接不用繳交股息稅,但在隔年1至2月會有調整,視派息類別會補扣一點點股息稅。2023年度,NEA的實際股息稅率約0.16%,NZF的實際股息稅率約0.03%;

9. 應稅市政債券CEF,每次派息先被扣取30%股息稅,在隔年1至2月退回接近大部份。2023年度,BBN的退稅比率約99.6%,實際股息稅率約0.12%;

10. 債券CEF,每次派息會先被扣取30%股息稅,在隔年1至2月退回部份。2023年度,GOF的實際股息稅率約1.51%,PTY的實際股息稅率約18.91%;

11. 美國REITs CEF,每次派息會先被扣取30%股息稅,在隔年1至2月退回部份。2023年度,RQI的實際股息稅率約16.89%;

12. 美國高級貸款CEF,每次派息會先被扣取30%股息稅,在隔年1至2月視情況可能退回一小部份。2023年度,VVR的實際股息稅率約28.61%。

13. 美國國債ETF,我雖然不持有,但據我所知已直接不用繳交股息稅。
點樣唔扣
公司畀?!
都話係100%國債ETF
本來就唔駛比

原本操作係會預扣下一年比返
而家連呢步都省略

有冇ching可以解答下null Govt Bill 同 US-T Govt Bill 有咩分別
唔係好明點解你想咁買
你好想10月收番晒現金?

二, 你計過咁做會收幾多息未?
你當無啦
唔想打咁多字
IB用家討論區 (11)
https://lih.kg/CjBHhJX
#414 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
Thx 巴打 之前google 完都係搵到得呢個post 有解釋過
初初用,試下點操作(app 網 tws)
打算之後唔洗分注,等10月收齊晒就一筆過買

無計,其實係唔係YTM 大過活期息嘅%就抵買
“Null” 係ib bugs 好似係
Reddit 有posts
冇人知你本金幾多
一. 買隻幾日後到期又唔會蝕手續費嘅試, 試多幾次就熟.
二. 計.
你呢條問題又係已經N咁多人問過N咁多次, 你咪諗下你平時用美金定港元, 如果要由債轉做美金轉港元要做D乜. 諗完你就知自己做緊乜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞