定期vs美債 (2)

718 回覆
15 Like 2 Dislike
新手 有錯請屌細力啲
依個債券就到期,明面上每一張個回報都少啲

第一,你每次買賣都要手續費(通常$5USD)。假設你個本淨係買到十張,賬面賺80蚊但要俾返5蚊手續費。如果個回報少啲,手續費相對高啲。

第二,依張票大約五十日就到期。你個債券到期之後仲要等一陣先攞得返錢 (IB好似係 T+1, 有啲broker 係 T+3)。就算淨係等一日都好,你個回報率其實已經少咗2%。如果個債係1000日,咁個回報率就淨係少 0.1%

唔知我講得啱唔啱,嚟跟大家學嘢
accrued interest
佢嗰張係Strips Principal
應該唔需要考慮 accrued interest?
美債隨時違約渣都冇
有無違約紀錄show來睇睇
1995年和1996年:債務上限危機,導致政府部分停擺。
2011年:債務上限危機再次爆發,引發政治爭議和談判,最終達成協議提高債務上限。
2013年:債務上限再次成為政治爭議的焦點,但最終通過臨時措施暫時擱置了債務上限問題。
2019年:債務上限再次提高,達到22萬億美元的記錄水平。
2023(今年)1月:2023/1/19,美國財政部再次達到債務上限,採取了非常措施。
2023(今年)6 月:將美國的債務上限延長兩年至2025年1月,債務危機趨緩。

真係好難講,你咁肯定唔會爆?雷曼都收皮,冇嘢冇可能

隨時一鋪清袋,做吓定期算啦
想問下Strips既意思係分開左principal 同interest,
但對我黎講都只係分左做2個products, 買既原則都係睇yield%同自己想要既到期日?

多謝指教
咁買apple債囉 你覺得apple會唔會執?
如果想賭減息,應該買咩年期既美債
apple ok呀,
我所理解嘅同你一樣
試吓咁樣諗
假設下個月減息減到得返1%
你會想而家買一個一年期5%短債,下年買返啲YTM得返1%嘅債
定而家買定一個三十年期 YTM 4%嘅債?
唔肯定有無錯, 加息周期(即係而家), 銀行盈利通常大過減息周期
我地老散做定期, 銀行拎D錢借出去, 賺息差, 但加息周期借出去嘅錢正常會少過減息周期, 所以銀行將大部分都係買國債
即係愈長 愈賭得甘?
政府停擺同債務違約係兩樣嘢嚟
apple又ok

美聯儲就隨時爆

你知唔知國債係最高信貸評級aapl反而唔係
30年國債息率跌1%,債價大約升19%,反之亦然

但賭長債唔係一般人玩

一來你嘅資訊比人少,股已經難賭仲要去賭債…

二來可能十幾年十唔返家鄉,舊錢就坐咗喺度
你望下佢個名先
如果被定義為0風險既都爆
咁呢個世界大家一齊爆姐
即係渣乜都爆
佢話做定期,即係經銀行啦

笑撚咗
佢覺得美債爆,但香港銀行可以乜事都無
放心喎
美債違約會骨牌全世界
到時你可以準備上戰場幫中共做炮灰
買ETF TLT
買年尾到期嘅美國債券會唔會有息收到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞