定期vs美債 (2)

1001 回覆
18 Like 2 Dislike
謝謝,最近美債yield點解會跌左咁多
假設你睇緊果隻係Fixed interest rate
因為債 Ask / Bid price 同face value拉近左
變相Yield 就會減少

如果你睇緊Floating interest rate果啲
有啲比如係用US3M 做base
因為呢個rate 係浮動都會係其中一個yield 變動因素
同樣條件,一年期債券yield跌左好多,依家得番4.7-4.8左右?
4.4里果陣買左 10年期 票面4.3里
之後係咪乜都唔關我事?每半年等收4.3?
係 跟coupon rate 派息
4.4應該係計埋你Bid price 低過face value
佢會計埋你mature之後贖回果個差價
無辦法
本身國債都係偏低risk 保本投資
向好果方面諗你一定唔會蝕先
同依家美元定期根本無優勢,其實
應該轉咩好?如果低風險
國債都要轉?
我有啲係短期1-3個月內到期既
轉長債
派息拎去賭S&P 500對沖
IB點解又買唔到美債
減息仲買長債…..
減息長債唔係會升?
襯佢未減之前買
到佢減果陣就會升價
或者到時你用佢派嘅息再賭S&P 500
到減息周期理論上股市會升
長債債息如果跟住跌咁減來有乜用?
條yield curve去唔番正常
理論上長債應該係唔郁先啱

同埋減息周期股市點解會升?
要睇經濟因素喎
如果業績差咁股市仲升乜9 ?
長債債息係你買果時唔係已經定左咩
變既應該係價格
如果減息 長債價格會升 而你收既rate都係一樣
債息下跌價格先會升

減息唔一定令長債債息下跌
債息係咁跌,幾時至升得番
10年好難再上啦...

首先你要問自己睇會減幾多息
當今年減半厘好未?
短期息口回落,遠遠都未追到長息息口
條yield curve 去唔番正常
(起馬係要減1.5厘….)

而家未減,十年息就比人炒到咁貴
仲有幾多空間比佢升先? 高位接貨好危險….
減息係減short rate. long term bond yield唔係fed控制.

賭減息應該用interest rate futures
我自己賭佢減息
20年債 早兩個月~96.5入,而家100放咗
將啲錢轉咗去6個月到

希望結果係放得啱
你食到呢轉都算好
但而家入長債睇唔到有咩肉食

可能我估錯啦下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞