定期vs美債 (2)

1001 回覆
18 Like 2 Dislike
ib bond scanner is the best…
如果係公司債要睇埋財務報表

想學下野
呢隻攪咩事 跌左成5%
宜家個當前買價收益率去到10%
https://www.cnbc.com/quotes/US1Y

1年期債息勁跌吖嘛
點解呢隻PO STRIPS 跌咁多
佢個Yield 去到成10%, 就算25年7月先收返face value, 咁咪好好賺?
有無咩伏或者risk?
同問
10% 好誇張
zero coupon bond
唔派息
去到到期先比返個face value 你

應該有人係加息前買,頂唔住大手沽
佢本身係PO STRIPS 都係Zero Coupon 一種
只不過同zero coupon 果d T-Bill 唔同
佢係將本身有coupon rate 既bond 拆開息同本咁再分IO / PO 兩隻STRIPS

不過我好奇係本身佢Maturity 年期咁短
就算受到加息/減息期影響
都好少見一野插到咁誇張
12.5個月定期10厘回報us note
話之佢零息,下年7月底收返足
買到咪fat fat
留名想學買美債
Risk係機會成本
而家市場吹減息,有人會賣左啲zero coupon, T-bill去買長年債,你等到25年7月到期收番啲錢市場分分鐘已到減息尾期 你米輸左機會成本囉
不過如果你預25年7月後你筆錢預左用黎做其他野一定要用既,你就買羅
講係咁講
而家長債都係4%多少少
倒不如一鋪過索左呢10%先好過
到時拎賺左嘅錢玩第2樣
一年10%點都買,但買唔買到係一個問題
我岩岩係IB睇左得5%,其實無10%,點解你會見到個價咁低?

10% risk free 一定狗衝
公司債唔出到10K都好難成交,就算係用Market Price都成日話"Your order will not trade at the NBBO because it does not meet the minimum size requirement..." 大家買公司債都要考慮埋Liquidity哩點,響低息既時間未必賣到。

US912821EW19
買到先講
聽日一開市就會跌番哂,唔會買到的, 佢應該係出錯
交易唔到呢個價啦應該…
咁呢隻既仲屬唔屬於美債呢?
屬於
不過今日一開盤就回返落5%左右
最近美債yield點解會跌左咁多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞