定期vs美債 (2)

718 回覆
15 Like 2 Dislike
我認真答你做
幫你計咗
越嚟越多玩膠on9仔
唔好意思 新手有個白痴問題想問

我噤hsbc債券個到睇到有美國政府同美國國庫債券 想問下有咩分別?
平時買個隻係叫美國國庫債券?
政府債券無票面息,只收番票面面值

國庫債券半年派息一次,派幾多就睇票面息率

btw 用匯豐買收益弱好多
咁所謂利息呢?
如果買短債都係咁? 最後賺既錢係 買入價同100$ 既差價?
話説上網唔係好揾到

既然股票同etf收息要收30%税

咁美債收息係咪都係要30%税
https://www.ig.com/cn/bonds/what-are-bonds-and-how-do-they-work

債券的票面利率是指債券的票息與票面價值之間的關係,以票面價值的百分比表示。舉個例子,假設債券的面值是1000美元,每年支付50美元的票息,那麼它的票面利率就是5%。一般來講,票面利率是按年計算,因此一年內分開兩次支付25美元也會換算出5%的票面利率。

債券的票面利率必須區別於當期收益率和到期收益率。

當期收益率是指每年的票息與債券當前市場價格的百分比。
到期收益率是一種更為複雜的計算方法,它表示債券在剩餘期限內以當前市場價格所能獲得的總利息,包括所有未來的票息支付和本金金額。
付息日是債券發行人被要求支付票息的日期。債券會詳細指明這些內容,一般票息是按每年、每半年、每季度或每月支付一次。債券價格可以通過不附息債券或附息債券的方式進行報價。當不附息票時,該價格不包含下一次的票息支付;當附息時,價格將包含下一次的票息支付。
不用
短債如果係bills, 唔會派息。

如果係一年內到期嘅bonds 同 notes

市場一樣當短債咁睇

到期一樣會派息

YTM %大概同普通bills差不多

但買果陣都要照比番息比上一手

所以整體操作(計算上)係麻煩啲
收到唔該,如果IB 買賣 係咪直接睇返當前賣價收益率就得
想問同買TLT有咩分別
你不如試下追post
我印象中依post答左幾次

如果淨係想快答案
咁我直接答你all in買TLT吧
呢個post講過幾次了
請教下
當初新手試下操作,分咗三批錢買咗8月9月10月嘅tbill

一、
嚟緊8月到期,買返10月
9月到期,再買返10月
10月一次過到期先一筆過買下一次bill
咁樣做要俾多兩次手續費共10usd

二、
放喺度唔理直到10月,期間有活期息

大家推薦邊個做法
手續費x12
睇你有幾多閒錢?
IB頭一萬蚊冇活期息喎
點解唔直接一鳩過買哂十月?
睇你取捨,債可以隨時賣,可以當活期咁諗
我覺得係,如果你係諗住到渣到尾
視乎你想賭乜
咁tlt , 債基 駛唔駛收30% 稅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞