[航空]連登飛機膠討論區106

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
0230問題係好似CJU咁,回程時間唔太適合香港人。反而我覺得UO係應該試下多d 2100左右起飛之後red eye返,方便d人放工之後即刻出發,回程又可以玩到盡
正如CX都無台北機係香港19/20點走
對面22/23點返嚟就真係食到盡啦
同埋HKG T1 APM運作時間係0600-0100,如果APM冇得提早運作,UO起飛時間再大幅度提前,去T1 Midfield shuttle bus 一定唔夠搭

另外T2-T2C都係用APM連接,到時APM運作時間可能又會成為起降時間嘅bottleneck
fbw會有0.幾秒delay嘅問題
變咗你要預判佢個預判
有唔少香港後生都會坐

不過轉機客多
同意

192 193 返到香港都係12:00
但係部機返到嚟之後係冇Pattern
684去NGO又有機會 等到就快兩點飛TPE又有機會
有少少tight turn去12:45 132去高雄都有機會
我仲叫緊漢城 西貢 婆羅乃
今日 192/3 用B-LCL
飛完即刻 turn 咗去 BKK , 而家去緊 HND 喎

通常係啲 A321 飛日本先一日一轉,台灣越南嗰啲多數走到兩水
Utilisation計原來壞人都冇想像中高,都係1turn長途+2turn短/1turn長,仲以為佢地每日至少chur 4turn
如果Utilisation再高啲
suppose 運用pattern應該會穩定啲?
因為唔係嗰班架返嚟都冇第二架機頂到

應該咁講 現有機隊資源下都仲有utilisation提升空間 只係唔夠人 所以推唔到上去

個pattern的確係會「穩定」啲
不過一有AOG 嘅時候就會大delay
呢個都係airline 要平衡嘅地方

香港比海包曬南面
好難搵到啲短距離嘅城市加落現有嘅pattern
見佢呢排開嗰啲三亞 Clark 河內都係呢類型
亦都無可避免咁之後要飛多啲大陸
連DMK都加開早機
唔知幾時開埋富國島、胡志明市、BKI
BKI SGN唔會夠打吧
富國島就有啲機
歐洲咁多 curfew應該好難推到太高?
啲機都冇可能全部同一個 time slot走/返嚟
vietjet個朵咁臭
半夜BKK先岩 星期五夜機走 去到個邊call grab直落曼谷市區酒店又唔貴

我細個聽過耶加達
但似乎雅加達呢個名都有返咁上下歷史
搵到下圖1971年華航時間表 都係叫雅加達
英文名仍然係舊拼法Djakarta
仲有胡志明市仍然叫西貢
Manila譯作馬尼剌
獅子山咁多直升機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞