[航空]連登飛機膠討論區106

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
中國人
都仲有台北schedule可以執執,而家頭班UO110去到10:55先出發,如果早少少出發就可以飛到返香港後面接日本機
正確
冇錯,但目前bottomneck好似係TPE停機位唔夠用,CX夜晚時間航班恢復唔到都係呢個原因,要等T3啟用
泰國人轉日本機
轉機客
應該係耶加達
Seoul係韓國人自己要求改名
其實 737 MAX 冇 MCAS 都係 aerodynamically stable. MCAS 嘅岀現係因為 FAA 要 constant stick force/G 同時B記想 keep 住同一個 type rating

不過點解 MCAS 會設計上直接actuate elevators 而唔係推 Stick 就唔知了
係咪我太後生,我認知以嚟都係叫開雅加達
都唔係無嘅,見到而家有個pattern 係飛BKK 早機接KIX
要再追utilisation 一係加red eye,一係加短途機
嚟緊幾年間間香港公司都收飛機,個market 應該好精彩
開定107先
問題係冇人
呢個真係Airbus既通病黎
尤其係A359 坐咁多次都就算天氣好都唔係無感落地
相反以前坐777個機頭手勢好真係可以無感落地
推返個舊Post上嚟先
講起其實點解UO 咁少0600-0700 起飛既航空
對面虎航好多呢D 航班飛日本推高ultilisation
我諗香港人接受到0300 機多過0600
0600 即係 0500 counter close
搭的士都要0400出門口
同通一晚頂無分別
但歐洲又做到0600開始啲機多到走難咁
聞說台灣個邊d人係會預早一晚北上
係桃園附近過夜,瞓醒再揸車入機場搭早機

香港人似乎一係就夜晚食埋飯就入機場凌晨機
一係就搭尾班N車/頭班A車入機場
變相起飛時間一係要0230前(搭日頭線尾班車)、一係就要0800打後(搭N車尾班/日頭線頭班)

0800-0900呢段而家老母已經機海出機…
做0230前後個問題未必係d客鐘唔鐘意咁簡單
重要諗埋飛到對面到底完左curfew未….
大陸機場都係0600開始多機,大陸LCC utilization可以做到一日12小時

當然有部分原因係HKG 0715前係單跑道運作,個陣時係北美歐洲澳洲arrival高峰期,slot唔夠departure分,要等出年三跑道運作情況再睇下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞