[航空]連登飛機膠討論區106

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
其實77P嗰種market segment除咗CX, JL, ANA仲有幾多航空公司會有興趣要?
沙特朝聖季
印尼內陸
支那內陸
俄羅斯度假機
美國transcontinental唔知有冇用
只要你夠平
係唔需要PR
特別係香港
再講屯門間刀削麵都未死得啦 仲有無人記得
咁講787就好似Tesla
窮人(曬命)到有錢人(代步)都有人揸
二線(ET)攞嚟做旗艦飛大port
有錢佬(EK)用嚟攝下長途細port
依家budget比corolla多少少就買到
去到邊都見到
唔計LCC
787或以上都買唔起叫三線
香港好似有2間
畢直又唔講點比
如果有3億鎂畢直 咁不如加多少少上359

如果你話3億以下嘅 regional機都係垃圾
咁就推薦你339

不過如果因航買339應該可以傾到靚deal
最大嘅333 operator落張大單去339係好大枝強心針去托返起330neo嘅頹勢
唔計Training Cost 78X應該係幾好嘅取代
339都一定叫爆大冷

HND CTS唔係真J
JAL有 First
Domestic 個J就係就係假J
不過HND》CTS坐JAL有得坐350
祖傳door sensor成日壞
First都唔係flat bed,唔係真J,個J class都唔係J喇
Domestic F=假J
Domestic J= PEY
佢個domestic F坐一次過下癮幾好
真係好肉赤
J就抵好多
其實77P又唔洗搵其他機代替,都係運豬,踢去搭UO就ok
問題係Airbus機頭本身都唔夠,對CX而言點都要做一次convert,買Airbus就要將77P甚至部分77W嘅機頭convert,買787就要convert A330嗰班
用77J頂少左econ 140個,幾班夾埋夠開1班A330
AE110
2粒鐘機又得
玩到ZH咁12粒鐘機又得
77J係48/44/256?
B-LMN去咗印尼
B-LNM去咗印尼
有冇人同感
以前仲係330/340/777 主導市場嘅年代, 坐330覺得冇乜野
到坐過380/350之後, 就算339都唔太舒服, 尤其機尾, 唔知關唔關本身部機斜水事

咁當然新機梗係有設計上進步, 但上次339坐機尾, 小氣流都chok到想嘔
Airbus 係咁推大本身嘅機mtow, engine power , wingspan
SIN基本上係全350
唔驚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞