[航空]連登飛機膠討論區106

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
如果又搞US Pre-clearance,就真係自斷轉機生意

TPE去美國航班集中嚮夜晚時間出發,到時排隊時間會失控,分分鐘嚴重delay,MCT都會拉長

如果睇返搞US Pre-clearance嘅機場,AUH都係集中時間出發去北美,都有同一個問題
決定以航線分配,並以國籍航空優先,由華航、長榮、星宇北美線、東北亞、東南亞及
紐澳航線進駐

t3 仲要得21條橋
一開即塞爆,點預4500萬人
全部terminal 包括起緊既T3都係得一邊有gate,好無效率
當初設計完全無future proof
70年代設計嘅野邊有諗過用到而家50年不變
架妹坡妹都係 好失望
正常H型都係左右分兩個 terminal 成日用嚟做比較嘅SIN都係左右咁起 terminal

究竟當時係抄邊個抄咗個H型terminal 當一個 terminal嘅諗法出嚟

原意係好嘅 左右gate group埋中間出入境 但又唔起大啲又唔分層分好啲 而家啲動線全部亂七八糟
唔係話TPE係抄考IAD返嚟咩
繁體支那就應該跟返傳統 論資排輩
星宇T1 長榮T2 華航T3
已經大執過喇啵
有咩咁差?
仲要樓底勁矮,好彩我係170矮撚
BKK話係抄TPE,結果BKK仲靚仔
封完都80年代咁概feel
燈光又暗 樓底又矮
出完境要落半層先到搵機口 去到再落半層先候機
同埋唔知點解T1 A區搵gate 行到尾轉灣 要上斜路半層 但唔知做咩又會變左B字頭?
得個長字 舖頭好多都冇開 又冇乜窗成件事好暗
飛韓國機艙會唔會一浸蒜頭味?
落半層又係搞笑 成個DMK咁
樓底又矮又細
2百幾人迫係間房咁
NGO個Luxury Flight多唔多嘢睇同買
4點落機去唔去得切
落半層呢樣野其實就幾方便佢地set關卡做additional passport check (例如去美國/澳洲/大陸個d)

但反而暴露左另一個問題,就係上半層(transit area)唔夠位坐,然後搞到呢走廊勁多人….

要兜路飛歐洲 邊有得玩
仲要秤住個手提喼行樓梯落候機室 勁弱智
就算以前飛俄佬
都會兜到海嵾威入俄境先向西飛
先天成本高過人
上半層係走廊 位唔係冇 不過小到好似香港商場咁
同埋美加都搬去T3 呢個半層設計幾時會執返正
你可以坐𨋢 不過部𨋢細到冇得再細之餘仲要係油壓𨋢
成個機場推倒重來先得
Runway又唔夠
Terminal 又殘又唔friendly

不過以台灣啲行政效率同埋啲人又咁自負
啱啱好放得入一部輪椅架咋
不過我自己就盡量避免搭
一個唔好彩困𨋢 咁就miss咗班機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞