[CPBL/中職](台灣) 中華職棒大聯盟 討論區 (22)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
油龍出返龍王
龍王會唔會又早退
刷全打王
4 局就開邦魯閣
三響砲…
邦邦:撈哥,我們不打啦
全壘打大賽
鋒總主動申請早退
瘋邦
新莊球迷表示,好彩仲有啦啦隊
陳陳幫助統一贏波
所以個球應唔應該計全壘打?
rule book話係要過牆定係中黃線架
https://www.youtube.com/watch?v=0-ASgip5xMg
事先聲明 我係邦迷 個人覺得就冇證據表明有彈過出去 大家都睇一模一樣嘅直播畫面 我完全見唔到有出去 第一彈跳(黃布)第二彈跳(黃布)
而唔係新聞講咩 第一彈跳(黃布)第二彈跳(反折外野階梯即去埋後面)先第三彈跳(黃布)
更甚好似係有現場外野球迷講兩下都黃布 不過無從fc

當然如果原來當刻就有片證明出咗去嘅 而原来係直播冇俾觀眾睇咁我承認我睇錯 但原來大家睇埋一嘅片 然後佢冇明確證據就應該維持原判
睇返rule book最清楚,但聯盟有冇寫到咁details
裁判規則補述4.02(D)(3):

界內飛球於飛翔狀態飛出場外,則判定為全壘打,如落在全壘打牆最上沿之平台,彈出場外則判定全壘打,彈回場內則比賽進行中。若停留或夾於全壘打牆上沿,則判定為二壘安打,比賽停止球。
富邦悍將11日與味全龍之戰,第3局味全吉力吉撈.鞏冠敲出中外野飛球,改判為全壘打,聯盟就在剛剛發出聲明稿。

聯盟發出新聞稿,針對8月11日編號255場例行賽,第3局上半,吉力吉撈.鞏冠擊出中外野方向安打(經電視輔助判決-改判為全壘打),原技術室改判依據認定該球擊中全壘打牆正上方黃色護墊後,球的路徑有按物理方向往外彈,但往外彈瞬間因有碰擊物體回彈,因此認定球有觸及全壘打牆後方物體,改判為全壘打。

經聯盟賽後檢視全壘打牆結構等畫面後,認定該球反彈主因為擊中全壘打牆軟墊後方水泥牆角,不過因全壘打牆的牆頂黃色帆布有包入該牆角,因此認定擊中該處應視為場內一部分。

在賽務部檢視相關畫面與會議後,認定技術室該判決有錯誤,並確認相關懲處:予以該場次技術室督導主管王惠民停止執法兩個月並罰款2萬元、技術委員陳進財停止執法一個月並下放二軍,均扣年度考核分數,加強執法專業教育。

中華職棒秘書長楊清瓏表示,對於技術室發生的錯誤判決感到非常抱歉,已立即啟動相關檢討機制,特別是技術室對於重播輔助畫面的審視作為,務必以科學畫面作為基礎,經驗與物理推論只能當成輔助,不能弄反先後順序,才能追求更精準的判決,聯盟也希望透過此案例深切反省,持續進步。

原文網址: 富邦申訴全壘打判決 聯盟深夜公布懲處 | ETtoday運動雲 | ETtoday新聞雲 https://sports.ettoday.net/news/2795445#ixzz8icIX3nDD
Follow us: @ETtodaytw on Twitter | ETtoday on Facebook
以後每場都公佈小房間啲人係乜水啦 廢事其他隊受害揾唔到人屌
全場除左小房間既人之外,聽到個改判都係o曬嘴
超級喜歡
買中信飛原來要用台灣手機註冊
有無巴打咁啱喺台灣 可以代收SMS
想買周思齊引退賽
宇宙邦硬食完誤判就搵兄弟祭旗
宇宙邦果然咩都係最頂
幫你起機,是我兄弟
我係
我用香港電話註冊完都買到飛喎
買到架,6月先睇完大巨蛋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞