[CPBL/中職](台灣) 中華職棒大聯盟 討論區 (22)

559 回覆
1 Like 2 Dislike
再嚟一次7P郎
林逸翔二軍打得幾好
放棄合約走去選秀但又冇人選
無lu... 之後希望簽到自主培訓
張育誠呃唔到人
但係佢喺二軍除左一場自爆之外都唔差
唉 選到咁 戰績差真係抵撚死 咁撚爛嘅菜個廚幾識煮都冇用啦 何況啲廚都係廢嘅
黎緊幾日會第一次現場睇中職有咩要注意?
一場桃園 兩場澄清湖 一場新莊
我哋廢吱真係估唔到會有咁大turn around
上半季總結

1. 季初全猿逃走 但除咗非自願離開嘅秀 其他轉隊嘅100%打唔起/冇表現

2. 陳柏豪重要性比秀更高 完全無諗過FA會雙贏

3. 球場真係明顯改善 失誤都大幅減少

4. 估唔到可以搵到兩個ACE級洋投 魔帝兩人嘅安定感真係好久不見

5. 戰力咁弱打出第二名 古SIR真係完全將龍瓜比下去 調度合理果斷 應輸嘅比賽唔會留戀

6. 選秀爛順位都攞到咁好嘅prospects 兩大炮手全拿 被唔少專家評為大贏家 意外之喜

7. 肯特強勢加入 老虎同其他投手傷兵陸續復出 鈴木啱啱好被打爆攞正牌換人 下半季投手輪值將會好煞食

而家睇落大換血成件事好合理 嗰堆高薪冇表現嘅球員 早兩年仲要搞仲裁但又提供唔到戰力 慳返D錢搵洋投同加薪 選秀會再揀多D新人 確實係比較好嘅選擇 真係估唔到古sir功力會高過龍瓜咁多 依家最希望係下半季可以補強啦啦隊外援
你行程都幾密
咁啱有連假同埋呢三隊都有興趣
大部份同意.
4. 龍貓個4年, 邊一年有2個ACE洋投 ? 係無. 球會肯出錢搵夠2個ACE,戰績唔會咁樣 點都會拎一年冠軍, 特別係舊年. 試諗下今年無威能同神魔, 2個邊個做教練都係會死

5. 你覺得舊年D戰術邊個落 ? 其實一樣都係阿公 要阿銀盜壘, 阿富打帶跑(跑個位). 另外放棄比賽龍貓以前做得比阿公做得更恨

要講阿公做得好過龍貓
就係知要改變既時間比龍貓少, 阿公用左大半個半季撞板, 到上半季後期終於摸熟球員特性, 唔會再做D傻的嗎既戰術
同埋當半季尾唔夠先發用時 排到邊日要嬴 邊個日天注定係做得好

無兩個洋投ACE 邊個做教練 都只會係瓜
桃園: 唔好坐東區, 太陽西斜熱死你 (多謝朱立倫 )
新莊: 一定要去佢地個廁所 同小心暈船 ?
高雄: 未去過
新莊小心沉船

利申:本住睇波心態,點知沉左落FA
睇新莊都有少少為左FA
我係咁啱嗰排台北得新莊有得睇,結果沉了
高雄記得坐一壘嗰邊
坐三壘會無Wing Stars睇

下半季再飛去睇波
但聽講之前嘅5隊共識係選秀唔可以喺上半季出賽
唔知而家6隊係點
唔得嘅話最快就要等到7月5嘅
已經plan咗9月中秋嗰陣去睇

台鋼快手到
我應該中秋前去睇
對邦邦睇埋國防部長
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞