<鬼滅之刃柱訓練篇> 討論區

1001 回覆
57 Like 19 Dislike
得戀柱係為咗搵老公先入隊
坦到日出先係皇道
戀柱做炎柱徒弟嗰陣居然冇鍾意師傅,呢一點都幾神奇
靚又點
岩勝就係駕馭唔到日之呼吸先改練月之呼吸
變鬼40年後見返緣一 緣一已經係一個老人
但被緣一又快又穩嘅刀法一刀割頸
最後緣一唔知係突登放水定人生去到終結
跪地死咗,俾咗機會岩勝重生
緣一個代最勁
單殺全盛時期無慘
緣一通透世界睇穿無慘7個心臟同4個大腦
好似只用一刀但其實發咗999刀痛擊無慘要害
令無慘唯有自爆逃生
但啲傷口900年後仲痛緊
岩柱加風柱可以單殺上三
兩個就唔叫單殺啦
無錯 而炭仔呢代係僅次於緣一果代 之後有補充返

相信初代係勁d 有癲代緣一親自教呼吸做調整
不過套野個theme係傳承 一代做唔到既 第n代只要有心 都會完成到(慘勝)
如果當年縁一頂多五至十分鐘殺埋上一,呢代唔洗死咁多人
上弦一俾自己醜死
上弦二俾人毒死
上弦三老婆叫佢返屋企
即係話好多人都驚死

冇人敢接班
唔止上三,應該話幾乎冇人係可以單刷上弦,除咗緣一只有兩個人可以做到

上弦五比無一郎單刷都係因為佢開咗斑紋,而新上弦六係真係善逸好彩先殺到,因為佢仲未掌握血鬼術,兩個都係因為對手廢

其實無慘剷除下弦都唔係冇道理,因為下弦真係會俾人單刷,成日死只會比鬼殺隊攞更多經驗
仲要俾兩個唔係柱嘅
更加突顯上五同新上六係廢柴
但係講真,佢真係練到有實力喎

「想要成為柱級隊員,就要擊敗十二鬼月的成員,或者是消滅50只鬼也可以 。」

佢一刀斬死下五累,係佢自己玩自閉啫
完全變晒劇透 po
同個標題零關係

「柱通常會從甲級隊員中挑選出實力較為強悍的,打倒十二鬼月或50隻鬼是成為柱的條件,普通可以在入隊五年內成為柱,最快則為兩年,但也有像時透無一郎那樣揮刀兩個月就成為柱的特例。」

我覺得係呢個條件下,炭治郎應該夠資格成為柱,首先下弦已經全滅,如果要一個成員去單刷上弦作為條件,咁應該唔使旨意有新人成為柱,因為幾百年都冇人殺到

而炭治郎有過對下一嘅經驗,打上六就主力靠音柱,但去到上四理應就升職,因為呢隻強度明顯高好多,如果炭治郎唔喺度已經冇可能擊殺,個人認為唔升柱應該有幾個因素

第一,炭治郎本身冇興趣做柱,玄彌當時話想殺上四成為柱,然後炭治郎即刻話會幫佢,可見佢本人根本就冇興趣

第二,有機會要等到義勇退,但亦都要有人有能力接任,本來鬼殺隊水柱第二把交椅應該比炭治郎,你見義勇話佢應該用好水之呼吸成為柱,我諗佢哋私底下應該有開會,因為炭治郎已經衍生出其他呼吸,主公大人/其他柱認為接任唔到,所以搞到義勇心情唔靚

第三,因為時間過於緊迫,主公大人好大機會準備離世、柱又研究緊點解斑紋會出現、其他柱又要安排訓練做最終決戰,你見佢哋都叫炭治郎休息一段長時間,應該諗住佢可以唞耐啲先,其他嘢之後再諗,同埋講真升咗職咪都係咁
提過有啲隊員屋企人死係鬼手上而加入,呢批可能好小小
有啲係孤兒仔咁,無依無靠先加入,就可能hea啲
希望無限城篇會上大銀幕
呢個故事嘅setting不嬲有bug
仲會咁認真討論
佢話殺50隻鬼就可以做柱 咁50隻廢嘅鬼又得唔得?但實力完全比唔上上弦
同埋感覺上炭狗過咗花街都夠殺獨力殺下弦
明顯中間改咗setting
本身係傷口掂到鬼血先會變鬼
無啦啦變咗只有無慘先變到咁義勇過嚟送頭
個試完全冇可信性你埋自己喺地底幾日就pass到
博升都無用
無料都係等殉職
真 不過上下弦實力差太多

幾個柱圍一個上弦先有得贏

一個柱打幾個下弦都得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞