澳洲生活討論區(10)

670 回覆
4 Like 0 Dislike
點樣可以俾人扣 240 分
https://www.instagram.com/p/C6dV72iPqB5/

另外有柒頭公然上 Facebook marketplace 賣 demerit point
一分 $200
其實有少少煩呢d 外賣車, 成日唔跟規矩行走上行人路, 手車又唔係好成日見炒落d 人到
hi 花左d 車又直接頭也不回咁走
各位巴打有啲嘢想請教下
事緣我幫小朋友用international student既身份申請小學
個系統有10個位俾我填想入既學校
咁我都填左6個
而我最近租左間屋晌第4志願既區
打算等埋水電煤單就同教育局講
但佢最近同我講第1志願收左我小朋友 (明明我咩文件都未俾)
仲叫我5日內簽番offer letter俾佢

我就reply 左叫教育局俾番第4志願果間小學
同attach 番個租約
想問下有冇巴打有呢啲經驗?
係唔係可以做到?
咁點解當初你唔將第四嗰間填落第一?
我認柒先
當初填表果陣仲未land澳洲
就咁睇地圖以為兩個地方好近
同埋低估左呢度冇public transport 既唔方便同埋租屋既難度
一至三志願都晌Doncaster East
Land 左之後去考察先知到果區冇揸車係仆得街
住Doncaster嗰邊但係唔揸車
師兄真係要做返多d research先得
學校方面其實zone入面佢就一定要收你
我唔清楚international student個process
不過我建議你主動聯絡區入面間學校
佢地會教你點做
係wor
咁我星期一行去學校直接問佢先
Thanks
都話咗買新樓真係賭大細一樣
由其apartment新樓
唔似香港有一手例監管有得追究
有政府包底
不過唔好on99唔借盡80%買,
出事時見他韭菜同自己一樣debt written off就心理唔平衡
包底意思係?
Investors in Sydney’s infamous Mascot Towers are pleading with the NSW government to provide full mortgage debt relief, saying they face financial ruin or many years of hardship if they do not receive the same assistance offered to owner-occupiers.

Under a hastily approved NSW government scheme, residents who were owner-occupiers at the time the apartment buildings were evacuated in 2019 may be able to walk away debt-free if they accept an offer from builder Andrew Douad’s Dowco Property Group No.8 as trustee for the MT Trust.
Victoria Ormond 前日都有stabbing
Ivanhoe East 又drive by shooting
自求多福,特別 Queensland 既朋友
佢講緊之前Mascot Tower單嘢
出咗事之後借盡連strata都唔俾嗰班甩到身
反而首期俾咗一大舊冇得住仲供緊嗰班就蝕到清袋
而家度度都係
班死𡃁仔玩刀玩到個個有樣學樣
shooting就多數黑幫尋仇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞