澳洲生活討論區(10)

397 回覆
4 Like 0 Dislike
所以我唔玩negative gearing既原因
我主張套現左先
意思係套現左政府條數先
稅季後原封不動咁比返佢 實際上冇傷害到自己條數

btw CGT你自用一年/空置12月已經可以冇CGT
無論你之前出租幾耐都好
呢個唔太關事 如果你個人名義買樓
賣幾多袋幾多
我知自住一年得,但空置一年都得咩?
空置你都可以改一兩封信去嗰度地址架嘛
自住=/=要365日都係嗰度
Chur… 間屋係另一個state呀
冇問題架
多少定期收下信 申請張Aidi $5 sim card都算
收下Amazon delivery咁
度假屋都屬於自住屋 冇打租約就OK
你定期買張機票返去都可以算數
幾百蚊咋國內飛唔駛交萬萬聲tax喎
咁都唔做就你問題啦
其實空置12個月同CGT 都要計下先知邊個抵D
唔需要第二間屋先做到
你講嘅基本上全對
舊樓無 depreciation
所以我特別講新樓第一年 dep 嘅 tax benefit 可以大過租金收入
Dep 無 cash outflow
純粹會計遊戲
但你睇真啲個例子
最後計埋tax benefit
如果你tax rate 37.5%
你有正數

依家息口高確係無之前咁吸引
所以量力而為一定無錯

仲有一樣嘢
$500k 嘅樓
收 $600 wk
Nominal return > 6%
澳洲賣樓 cost 高絕對啱
CGT 當然係重要因素
但 hold 多過一年
同其他辦法
好多時CGT 唔一定比好多

-ve gearing 個重點係表面上你 cost > income
但計埋 tax benefit 就調番轉
呢個要計機會成本
空置一年租金損失等等
賺十萬八萬未必值
過百萬就好鬼值
其實用返你個500k假設
唔計principle淨息都$34800嘅話
扣埋租金你一年都仲要俾多3k
仲要未計水(電煤係用者自付)保險strata agent fee
係,你100%mortgage係$1都唔使出
但係其實你每個月都要補貼
depreciation嗰度我諗你計錯數
500k物業就算全新第一年個depreciation claimable都唔會多過10k
如果depreciation多過租金收入咁你個property就好有問題
計返條數你要claim返最少$18k先叫收支平衡
depreciation claimable當佢10k
37.5%都係得3.7k
加埋嗰$450即係一年賺得4k左右
銀行收息都多過佢

都係嗰句,你如果夠資金最好係擺落offset account
雖然租金要俾tax但係點都有20k左右落袋
而家offset account係最穩陣同高回報嘅投資
我財技是零,都係繼續睇下先,費事阻住你地討論
其實好似市中心啲apartment從來都冇乜升幅
就唔駛理個CGT
我見啲人緊張通常都係賺左倍幾
或者過百萬
同埋過左冷河 幾時賣都係淨袋嘛
Exact7ly 咪就係因為你 income 高 asset profile 大先有意義去研究 trust 囉

雖然你嘅分享好有用 但你嘅討論嘅受眾係好 limited

等於討論 negative gearing 嘅好處係要有好多前設

唔係大部分人都可以 replicate 到個效果

我覺得呢位 ching 嘅解釋最清晰

一般人想參與 neg gearing 嘅討論前應該先明白咗 ching 上面講嘅野

而唔係好片面咁以為 neg gearing = 慳稅
咁樣諗又唔啱
Trust既意義係大過免稅額度已經體現出價值
好多人一講Trust首先係聯想起要好多錢
呢個係錯的 佢既功能係完美分配收入
咁當然一年剩得嗰幾萬銀就無謂搞啦
其實如果你 roughly 可以講到 annual family income 要去到邊個位搞 trust 先有肉食嘅我諗好多人都可以 noted with thanks
同埋加埋個 investment profile return 去到邊個位先有肉食
人頭x免稅額度以上多出黎已經可以搞啦
冇數計架大佬 Trust係一個分配模式
咁咪睇你仲剩幾多錢想派出去邊度有需要使左佢囉
Btw唔駛thanks
都有 management fee 架係咪
乜撚嘢management fees啊大佬
你唔係講緊 set up trust fund ?
同註冊一間公司冇乜分別架
同樣平時可以攞黎做生意
同架系下面有間公司
只係每年會計費用同複雜度有d分別
Trust account連最普通既accountant都可以做到

就睇你係咪真係唔想繳稅同每年你想點走下筆資金

其實真係同金額無關係睇你需要
你要我例條數就等於誤導其他人
啲人一陣跟我咁做但佢地自身架構有所不同
跟住比ATO搞就上黎屌柒我
想問下除左靠份人工死慳死抵 仲有咩方法可以加速滿足到首期嘅門檻入場? 當我係個pr 所有錢由$0開始儲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞