澳洲生活討論區(10)

610 回覆
4 Like 0 Dislike
巴打介唔介意輕輕講下
想學野
買平d 的樓
收入低過某D Threshold
VIC 有少量首置優惠可以望下自己eligibility
I see

所以當
1 . Income 去到highest bracket
2. 有小朋友
3. 同埋 non-working (or low income)嘅另一半

嘅時候就可能值得搞 係咪 ?
真 初黎報又啱啱做野 人工唔高又冇乜錢儲 諗買樓又煩諗扣稅又唔高cp 但又冇理由明明送d錢走
你想知d咩
呢d比較適合有投資既人
無論任何投資選擇
打工同冇多餘收入唔太啱用
以上全部冇關係
大把trust account holder連屋企人/小朋友都唔放入去
真係齋享受稅務優惠
我個租客已經用第21間trust同我簽租約
咁就真係要個別 consult accountant 睇下啱啱自己啦
我建議係搵自己個會計傾下你d家產
跟住佢比advise你點setup個trust/有冇需要setup trust
因為每年可以加加減減入面d公司/人員去滿足每年既分配要求
真係唔係我係度講下你地就會知道點做
Trust係度身訂造你需要同期望既稅務結果
係好撚煩 但你玩一次就上手
我估呢度冇人會複雜過我
我估個玩法好似Asset management?
純粹想知個操作同logic

我自己就應該唔applicable
而家有一筆錢做緊定期 之後用黎做首期
plan ~50% mortgage
股票每年收息 1.5k 左右
Family income post tax ~160k
我地兩公婆都想hea 做躺平
入面其實冇Asset都得
我個租客租我屋做生意 個Trust乜都冇
Trust係攞黎派錢
Trust永遠唔交稅 被派錢人士/公司交稅
Trust好處係可以互射 射到滿意為止
因為我手頭上有筆錢
本身諗住今年買校網區做首期
同埋見息高想all in mortgage 50% or below

但係個女太細 其實唔太急
所以我而家有個可能係將筆錢分去買IP
(e.g. 買校網細d 的單位放租for 將來做地址)
自己繼續租/買平d 的區唔洗同人爭校網
咁呢十年八年呢舊錢點玩法會好唔同

同埋本身諗住過黎要交咁多稅
所以搵工都係搵hea 工
知道多左呢邊玩法可能有返動力做黎生
其實你睇法 無論人工高定低其實都應該做negative gearing? 人工只係影響到你受惠幾多 (tax bracket)
息口高低影響唔大 as long as 低過通漲已經賺緊
而重點係舊錢將來嘅purchasing power升左幾多先係重點 換然之應該研究(雖然predict唔到) 呢野樣去決定但投資決定?
而中間d 乜 fee物fee 其實隨住個timeline增加 given constant expenses, 每年要俾個錢其實相對會越黎越細 情況同還息一樣
咁其實我有足夠cashflow捱過前段時間嘅cashflow 基本上其實咩收入都值得做?
以上討論唔計opportunity cost的話

利申咩都唔識 虛心受教
睇番你層樓年收入大約幾多
層樓年開支又幾多
再問會計有冇需要
Trust數/公司數都係佢哋分析你聽比較穩陣
個人就好簡單
小弟就係會計狗
可能之後八下有無同事咁玩
咁一定有啦
你老闆應該做唔少
呢度d人交少一仙佢哋都覺得有必要做
其實我覺得呢個睇你投資取向(risk adversed vs risk lover)
係人都知舊錢放係曲奇罐會貶值 (inflation)
所以會放銀行 希望有返d 息去off set

同樣道理 借錢(Debt) 都會貶值
但係唔代表咁樣做就好抵 好值得做
因為你都要ensure 你的return (層樓升值/租金收入) > cost (interest exp, ignore opp cost)

如果冧市, 你放銀行收息先係贏家
negative gearing 只係"幫助"你投資property
而唔應該係你投資property 的原因

利申 個人見解
有少少似以前讀Econ/Finance d theoretic question 咁
都未必 做緊hea 正苦工
CFO 先200k+
其他同事唔會好高人工
咁都唔錯wor
好多學校校長一年都係under 150k
下面d人就重低
gearing 只比較淨租金收入同利息支出 (呢條數一樣有 tax shield, 所以高收入人士做 negative gearing 著數過唔使俾稅既人)
如果個 principal (i.e. 樓價 / 債務) 走向圍到數係做得過的
圍唔圍到就自己做 spreadsheet model 喇
M grade 應該150~170k
我而家hea grade 130k
跳幾年去到150 max
到時M grade 應該都跳到160
Workload 暫時望落都差幾遠
完全唔抵屌
有冇巴打可以分享下澳洲新手入場心得
追完4版, 你地果d 太advance
first home guarantee 好似5%首期 免LMI
victoria first home buyer, state gov 會比25%
但變左間屋你同佢共同擁有 會比較多constraint
其他state 唔知
first home buyer 一般有某個數(600k)既stamp duty free
買新屋有rebate QLD 30k Mel/Syd 好似10k
Centerlink攻略
係 只要 cash flow 攪得掂人加上 資產優質 你借嘅錢就喺好嘅債務 因為你得到嘅回報 比為債務嘅付出為高
情況同借錢做生意 同公司上市發債 本質上一樣
所以點解好多人會叫你 做 rentvesting 因為咁樣可以最大化你有嘅 cashflow 同你可以借嘅錢 你買自住物業 同買投資物業可以借嘅貸款額會有唔到 借錢買投資物業理論你會借到更多 雖然你要比高d 息
但 非常 非常 非常 重要嘅喺
你真喺有足夠嘅 現金流
同埋
個投資物業 真係優質
記住
好嘅投資物業
唔會周圍賣廣告 同人講我係好嘅投資物業 嚟買我啦
好嘅投資物業
唔需要用好複雜嘅計算方話你聽咁咁咁 然後咁咁咁 再咁咁咁 之後稅局年尾會退返幾錢稅俾你 你就發達啦
好嘅投資物業
唔全出現喺免費講座嘅最後環節 你今日嚟買 我哋平多XX% 免佣 再送全屋電器 再包三年最低租金回報 唔買就走寶啦
好嘅投資物業 我班門弄斧一下
好簡單 亦好複雜 地點 價格 租金回報 10年 5年 3年 嘅空置率 附近區域價格走勢 同區就業率 收入階層 收入相對租金比率 民生生活設施嘅距離遠近 邊類型屋形區內較受歡迎 租/買賣市場等候時間 附近有冇能夠提供就業嘅地方 等等 你比較一輪你會發現 其實值得投資嘅物業 得好少好少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞