澳洲生活討論區(10)

610 回覆
4 Like 0 Dislike
home invasion+murder只係坐10年,
夜晚喺街見到teenager要兜路走
https://www.abc.net.au/news/2024-05-13/qld-emma-lovell-murder-sentence-teenager-/103838192
澳洲大多州無mandatory life for murder 大部分都係25to life 少年犯更加。澳洲嘅刑法係著重rehab多於懲罰,有時可能我哋睇得多香港所以會覺得乜都重判先正常
感恩佢可以成為凶手人生改進旅程既踏腳石
算唔算證明澳洲呢套唔work呀
補充返,香港個數據都係獲釋兩年內重犯
但如果你打到佢重傷,因為佢入屋行劫
你反而要坐監
你下面個圖正正就係話佢哋一困過個再犯機會增加。 work 唔work 兩邊都實有人講,睇你點解釋啲數據。比如有啲人覺得超速罰錢多撚餘,另一面會覺得罰嗰少少錢唔夠重所以啲人先會繼續超速一樣
早幾年咪有一單
個男屋主唔知係打傷定斬傷咗個賊
結果佢要坐監
對我嚟講有人入屋,冇嘢係過分武力
早兩個禮拜Perth又有一單
屋企個女屋主都老人家啦
俾個賊打到不似人形
我作為一個屋主
我只能夠 assume 有賊入屋,佢嘅目的就係搶錢同殺人
而我自衛嘅方法亦只有殺人完咗件事
所以我好buy美國嗰一套
你一Trespassing 就可以殺無赦
點解要逼我心存僥倖個賊可能慈悲為懷?
呢 d 咁嘅少年犯坐十幾年出嚟先 3x 幾

極有可能危害社會安全

如果係d 家庭背景複雜低學歷低收入嘅價值觀多數已經壞哂 beyond repair

去到謀殺咁重罪都輕判其實對其他潛在罪犯阻嚇性嚴重不足
法庭係睇你有無即時危險,你先下手為強咪有機會被告
改名煩唔煩
改名好簡單,上番你個州既官網搞就ok
Vic 就Service Victoria, NSW就Service NSW, 如此類推
上網填張form 15分鐘搞掂。
之後佢會寄張証書比你,呢張野係法律文件唔好唔見

之後揸住呢張野就上網去銀行,centrelink, 所有機構update 你個名

D鬼婆每結一次婚就改一次名,閒過立秋
呢個咪就係我要指出嘅荒謬之處
入得屋危險就無限大
點解要無辜嘅屋主承受更加大嘅傷害先可以殺人
都係嗰句喺呢方面我超 buy 美國嗰套
之前個case係self-defense
但係打咗兩年官司先打得甩
都幾無辜
今年人工加得2%
十年前搵十萬仲衰過而家搵十五萬,等佢加人工就聽仆街
而家人人都跳蹧
呢份 federal budget 唔搞到通脹真係切柒煲湯派街坊都得

he's like a drunken sailor 真係形容得好岩

rental assistance 加 10% 業主心諗
又要加息
Pm賣樓,
唔通真係會郁negative gearing
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞