澳洲生活討論區(10)

613 回覆
4 Like 0 Dislike
有新稅項? 點解 disposal income 會跌咁多
我即刻再google,全部都咁講

https://www.propertytaxsolutions.com.au/rental-property-main-residence/

原來唔同會計師可以有唔同計法,我都祝你好運
CGT 呢樣野而家捉得緊,一查起上黎會好撚煩,最好唔係搵會計師,係一開始就搵一個好既 property management agent, 佢哋有方法搞架啦

而家發窮惡,無咩好得過向呢啲賺大錢既人開刀
呢個係 real 數,即係人工追唔到通脹之餘,有啲高薪工作無左。移民雖然多左令到工作增加,但呢堆大多係服務業,補唔到損升既高薪職業

幾個因素加埋,real income per capita 咪跌左囉 -5% 經濟學上其實好撚恐鳩怖

今日出三月 retail 條數又係負數,但問題係又繼續通脹 QoQ 仲要成 1% ,減息預期收埋皮
因為呢個問題我喺propertychat傾過,除咗6 years rule就無其他方法fully exempt cgt,唔係點解個個叫唔好賣不斷refinance draw equity啫

我雖然無佢地幾個大業主咁勁,不過我都玩咗差唔多10年又有幾間揸手想套現,見佢咁講我以為轉咗玩法咋
最慘而家 6.5% 打上做 refinance 好撚艱難有時幫啲客計到差幾蚊岩岩好過到銀行壓測

銀行其實已經好撚幫忙,而家租金 shading 直頭打九折已經得
所以我咪想甩手尤其係我啲ip集中哂喺qld, land tax好甘

想甩咁啲townhouse換melb house
宜家seller’s market仲private treaty?梗係auction啦~
咁就科金啦,無法

不過啲 land tax 真係打劫一樣
唔好提咁多啦
講左佢地都唔明
好多人理解錯誤
澳洲稅務唔似得美國
鎖死曬冇彎轉
我理解全世界稅局其實都無彎轉
香港俾IRD開file 都係一身蟻+輸9成
我以前公司癲到上埋court 打左七年

如果你而家的做法唔係跟ATO guideline 的話
只可以祝你好運
有咩事ATO 唔會理你個理解有幾啱
佢只會同你講佢的理解

我都支持交租稅
早排睇啲代理話 啲人預早入市炒減息

依家喺YT見到分享澳洲生活嘢嘅九成都係做地產agent,想搵啲channel係分享下日常嘅都唔多。
好多隔山買牛嘅agent都係sell 1手apartment
其實係咪真係大伏? 好似買塊地穩陣啲
其實都有人做既
不過其實留意下就會見到講睇樓既片特別多人睇
其次就係關於財務既野
另一個問題就去澳洲既多數都年紀有番咁上下
好少人會有心力parttime youtube 又或者有本錢full time 拍片
因為外國人好似剩係比買新屋
多數都係賣貴過market price (因為比海外agent 食多浸, 仲有其他費用)
個盤本身好唔好就難講 但多數因為個價mark 高左 到你想轉手果時你會發現好難賣到好價
買地起就留意番builder 執笠問題
不過都有d 人會話澳洲本身賣得出既洗鬼賣比出面人
講左好撚多次邊有空間減都無人信

三個月前 RBA 都話 home grown inflation 已經取代輸入性通脹,無撚得搞架呢壇野,係澳洲做中產慘撚過食十舊屎
其實你問我我都諗唔到有乜日常好分享

D youtuber 出片搵題材其實唔簡單架

最容易嘅可能係 foodie
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞