老老實實 李家超算唔算香港歷任最廢既特首?

413 回覆
2207 Like 65 Dislike
就係廢到連林鄭都好過佢
你14年打後坐監坐到而家?仲講炒樓同地產霸權?遲D香港樓平到惠州中山咁你班90後就開心啦咁
稅低吸外資
但問題係佢講到樓價=成個香港經濟支柱無佢頂到成個香港就收皮
無樓價升 人工就唔會升
佢所有野圍住個樓市升黎講都錯哂啦

本身樓價升都係外圍因素導致
但人工加幅本身都同佢樓價升都掛勾唔到啦
以前香港嘅standard都高好多
咁唐山大兄佢都係廿幾年公務員嘅。不過唔係AO咁解
梁振英仆街得黎,佢仲係有啲能力,至少有啲經濟學知識,而且英語水平還算出色,比曾蔭權林鄭仲要好

而家果位係無樣得
咁我又無講單獨靠晒樓價喎,討論緊貪曾啲仆街野我咪講樓價
經濟問題,拎通識講,我就真係唔明
我讀書少,佢讀書多啦
真係想叫佢解釋一下,除左拎樓市講之後,仲有咩野可以講到
執行上林鄭咪又係廢
只不過佢嘅搶口係更加大問題
可能已經係末代, 未來係比深圳併埋, 市政府係晌南山
可能係房屋台aa
咪relate 到樓價=佢個人經濟
除此之外, 好難諗到點樣有依種邏輯
咁你上邊講乜野 唔係樓房頂住,人工一早仆直

樓房頂得住個市咩?
果時個市升跌都係跟住大圍 同樓房價無關
果時炒起D樓價,除左停居屋之外,就係怕再發生97咁大量負資產,人人喊跳樓
人工本身都唔會仆直,一路都係上升緊
跟個樓房升幅無關係
你可以話無直接關係,但會間接影響升幅
真係得AA先會覺得全球經濟係圍住樓價黎升
全球拎樓價黎托市咁
唔可以話樓價等於香港整個政府收入
用數字說話就是約37%(賣地加印花稅)
重要嗎 ? 非常重要 所以現在才發債當收入
樓價是因果 “香港受歡迎 經濟好 商品房自然吸引 樓價變高 賣地同印花稅收入高 福利及商業環境更好 人工對比其他地方更高” 相反亦言
當香港要搞發債度日 惡性循環下 你覺得呢?
算啦,我地俾人當AA
兒登班小朋友,貪曾年代幼稚園都未撚讀識碌柒咩
一部分香港人賺啫。
而且果啲所謂賺其實只係透支左其他香港人一/兩代嘅未來。你一鳩嘢㩒哂條友未來三十年嘅收入出嚟自己袋,梗係賺唔少架。

個情況攪到咁佢就係有份做成。所以如果個命題係佢係唔係一個好特首,我覺得唔係囉。
咁條題係鬥廢,貪曾係我眼中無咁廢咁解姐,又唔係幫佢講好說話吹捧佢,佢係有份令我地90後極難上樓既
咁係政府一直以黎都係咁on9, 特別係貪曾年代開始. 做地產霸權傀儡做足7 年. 為香港經濟上種下結構性禍根.
樓豬GG
一個廢過一個
曾蔭權都可以吹奏,真係得啖笑
我覺得會,當年及早忍一時之痛,香港應該平衡好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞