老老實實 李家超算唔算香港歷任最廢既特首?

413 回覆
2207 Like 65 Dislike
第一
佢係有能力嘅人
收錢多都係公道
小花牙朗坐私人飛機
唔通又貪花貪朗咩
勁就勁架啦

第二
個世界不嬲都係行貪污政策
而家改名叫利益輸送
佢都未去到呢個地步
能算是貪嗎
都仲未到死嗰時將來話唔定可以見到置諸死地而後生既
又煽動仇恨
稅收低就吸引外資?
依家無外資因為香港加稅?
地產稅又唔係稅?
俾人洗腦仲大大聲話人唔識
其實大數據可以睇到 (中原樓價指數)除咗沙示向下 其實都係一直向上包括歷任時期 不過問題在于曾任內薪酬同就業經濟都可以比美同期樓價升幅 簡單地說就是樓旺人旺商旺市旺 其他任期的 樓一樣升 但人商市是有落差的 如果你都經歷過 你就會感受到當時樓雖然貴 但賺錢容易 人工對比其他地方都好 只可以話往事只能回憶
無外資都講得出
啲小便宜有撚影響香港人利益咩
係嗰陣大家政治潔癖,少少嘢都唔得
曾蔭權起碼係一個人
由菲律賓人士事件開始就知道
依家降低上樓門檻但樓價仲未賤賣已經一堆人去排隊入貨,咪證明政府都想keep住呢條政策囉。你地試下真係無人買樓睇下點 Mark my words,到樓市仆直再見下人工,稅率,外資如何
你都ON9,以前夠地價唔高啦,咪一樣有外資黎做
關樓撚事咩
你樓價點撚樣托個股市價格呀
依家你托黎睇下
樓價高就本係係關當時股市升事
依家市差,又唔見你樓價托撚住個市唔好跌
AA真係除左乜都關樓事之外,就真係乜都唔識
Mark my words........
你啱呀,咁個政府托高樓價托柒呀如果低地價政策都保持到你地薪高糧準又多外資,又樓價高既原因為何呢?
而家睇返呢D係德政,維護香港核心價值,凝聚香港中團結
係囉我都覺得奇怪。剛果如果行高地價政策咪得囉,即刻變非洲國際金融中心。倫敦紐約咁重稅,仲咁多外資有HQ喺果度,佢哋on9架?

香港最值租係喺支那隔離但係行英式制度。喺呢度開檔資產有保障。唔係因為低稅。低稅只係其中一個誘因,唔係主因。

以前仲可以cosplay一國兩制,啲鬼佬仲搵到錢,咪隻眼開隻眼閉繼續留喺度。而家你玩到廿三條,支那又通縮緊燶過燶閪,人地咪走囉。佢哋話撚知你低稅免稅啦
咁林奠假假哋都叫做咗幾廿年公務員
唐仔超學歷又冇工作經驗又冇
個趨勢就係要越搵越廢,咁先夠聽話
林鄭做醜人硬推逃犯修例先黑人憎啫,一上任果陣香港經濟唔差,大家仲笑佢高分低能連廁紙都唔識買。

李家超同鄧炳強係食住鎮壓示威條水上位,資歷同能力都未夠班做特首,如果唔係洗濕咗個頭俾美國制裁,其他人又驚被制裁唔敢爭,幾時排到保安局長上位
03年樓價仆直啲鬼佬都無走呀。
最靚仔OK?
你又啱,不過就我所見貪曾高地價炒樓政策幫香港人賺咗唔少囉
科普一下 大智講得冇錯
吸引外資係多方面因素 例如稅低係一點 法治又係其中一點 仲有好多點因素 而之前和其他地方比較 各因素打平後 稅率這因素勝出 外資自然來投資 而你發現依家吸引唔到外資 就一定有其他因素有問題 嚴重到稅率低優勢都被拖跨
而賣地收入同印花稅就係彌補低稅率所帶黎的收支差
人工根本同樓市無任何直接關係
如果真係你講到咁樣有關係 每吹都講緊每人每月既平均人工
咁1個人 1生買唔買到100呎都成1個問題
要講有關係,就基本上平均人工=呎價3倍
我平均返你高中低個呎價中位數 都2萬啦 人均人工去唔去到6萬呀
基本人住都200呎 依到都4球野
我比你大學出黎就即結婚即做野,2人收入以平均工資去計 4萬
要唔飲唔食唔洗先8萬=依個價 但你無可能做到 即係講緊平均要超過10年以上先=依個價 再計埋其他因素 除時超過15年先有4球野
咁再計埋銀行貪款,你要還既,即係1層樓用人均人工計要20年先搞得掂

咁你樓價係咁升,人工有無跟住每月咁樣升呀? 無呀
去到依家平均人工先叫做上到2萬 但樓價平均呎價早幾年都超過2萬蚊啦 唔係依家跌市會咁樣跌返
講得出依句「通識有教」, 已經知係乜嘢料

利申: 冇讀過通識
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞