城巴輸入的20名內地車長:「強調薪金較本地司機低!會繼續招聘」

312 回覆
33 Like 207 Dislike
自由經濟係啲人有流動有上有落

呢啲唔叫自由經濟
叫勞方過份強勢

工會係社會主義先有嘅產物
香港原來勞方過份強勢同埋原來工會強大既歐美都行緊社會主義
你係咪未撚去過歐美
勞方過份強勢 >我講英國鐵路撚同南韓醫生

香乜撚嘢港
咁我講香港司機你又答咩撚英國韓國完全答非所問你都係返學校重讀吧
英國加國果啲外來人口仲高點會唔知成個禍害係點
我諗果班點都唔會係商家佬,邊有咁多時間上連登
一係就反社會人格,一係就退休/綜援/白卡人士,一係就反駁隊
我問返你係咪痴撚咗線呀

冇人做一定係人工福利唔夠?
全面就業下本身工多過人仲可以點?

發達經濟體完成咗經濟轉移,本身就會出現辛苦工唔夠人做嘅問題
搵外勞做本身好撚合理。

辛苦工會爭住做係啲未發展地方先會有嘅現象嚟
你唔識經濟就收皮啦。

講加人工,咁外國咪有辦你睇,即使收貴車資加人工都唔一定同服務水平掛勾

淨係識跟啲戇鳩左膠講嘢,但唔撚識搵錢
搵夠錢走撚埋去外國啦

好似你咁淨係打工淨係睇到勞方問題咩
應該要 send 去平基會同國安
同你老細講同我講把撚 司機平左我搭車係咪平d呀 柒頭
想要五日工作,咪要增加可以動用嘅人力維持正常更表

講真,有外勞俾你用完即棄應付短期需求咪算偷笑。
係既,司機行業等於成個經濟,人工即使低都永遠唔應該加,因為薪金成本上升一會整死老闆攬炒淨係睇你攞有配額既高薪韓國醫生同香港無配額只係低薪請唔到人既自由市場一齊講就知道你一定係經濟博士來
真係笑撚死
上面都有人講

啲司機想搵錢咪去揸旅遊巴

日本地方巴士司機近年短缺都係一模一樣嘅問題
因為旅遊需求回復,用高薪搶巴士司機,啲人咪過去做。

結果咪影響最需要穩定服務嘅地方巴士線。

好多呢啲問題唔係香港獨有,只係你唔撚識外面世界有乜共通點啫。

而日本依家係無解嘅。
仲有一種模式

唔講盈唔盈利
淨係講提供指定水平服務,用公共開支找條數。

呢隻就係香港鄉村小巴(區議會補貼)同英國地區巴士(Council補貼)嘅模式。

收補貼都係超缺錢Run,都係請唔到人,都係班次不穩
其實全世界所有野只要忽略XXX都有共通點既,不過你話共通就共通啦
所以咪限制工種同埋要審批,唔係你想入幾多就幾多。

專材就限咗學歷
而外勞嗰啲低技術就你根本唔可以自由轉職。無咗份工就要即刻走。

新加坡十幾年前已經係咁玩

我只係擔心香港唔及新加坡狼死引嚟新問題。

例如新加坡係唔容許你女外勞大肚,一大肚就要走。
即使個種係新加坡人,嗰兩個都唔會有PR身份。
就係怕你外來陰道搵理由留低。
飽和左再壓低本土人工
隨便搵個都係幾千蚊 一樣技能
俾多咁多請本土做乜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞