城巴輸入的20名內地車長:「強調薪金較本地司機低!會繼續招聘」

312 回覆
33 Like 207 Dislike
其實做得司機唔係預撚咗?
唔通呢啲運輸行業需求會有大上大落?

依家問題係人手長期短缺,有需求無供應。
維持到服務已經偷笑

收益跟得上通脹加價都偷笑

你睇下每次巴士鐵路加幾毫都屌哂鬼
講錯野都死得啦 唔洗等佢撞
1900蚊唔租被本地勞工
呢啲通常一房兩人甚至四人碌架床

Share廚廁就一定
你住到咪去住

我估呢二十人應該係用兩個單位裝哂。
安已不
之前就小巴,依家就大巴
香港d租咁貴 1900蚊仲唔大把人狗衝? 係車廠又慳埋時間
入面環境點 佢冇講 同住hall或者馬會宿社 唔會差得遠下化
好過劏房先
有冇連登仔做巴士佬,你哋點睇
外勞制度唔係今日先有
你咪睇下其他行業啲中國人嚟到住乜地方

好過劏房?我就唔敢講喇。

雖然間格無劏房佬咁貪可能係。
不過劏房你最少可以有個人空間打個飛機,外勞應該得返個共用廁所。

你係咪無睇到Share廚廁

防疫設施改建嗰種,咁隔涉都係碌架床
你覺得近車廠嗰啲會好好多?
聽講通關之後好多巴士佬轉渣旅遊爸,所以先搞到城巴想請外奴
正常丫

旅遊嗰啲多勞多得,公共交通本身無上落,要搵錢咪去旅遊巴嗰邊。

人力需求有上有落,而呢個上落可以用外勞去頂而唔係令你本地有批人開工不足咪算係咁
https://photonmedia.net/supplementary-labour/

光傳媒都有跟,我勸大家唔好對居住有太多想像。
唔通$1900會有單位你住
同d本地司機講
你地唔洗再諗加人工
開中港線請呢班司機咪 win win
咁咪即係想請D低薪員工囉
講黎把撚咩
笑話
你屋企飛左隻蝗蟲入去
間屋就唔屬於你咩
你地大陸乞衣好心有志氣啲啦
唔洗乜都纏住香港人乞食
個啲大陸外勞帶風向
其實真係,冇撞野,冇反,佢唯一錯可能就係渣快左,但最尾都控制得住,高手來
我反對港獨架喎
你班柒頭支那乞衣痴住香港人乞食
好似跪住向香港人黃袍加身咁
我點解仲要支持港獨呀
習近平條柒頭退位讓賢
禪位比香港人囉
而家唔同 保險好少錢
住既 而家深圳已經大把dorm起緊 每日來回包你車錢
香港好多人工根本加到係直頭畀人搶
淨係做清潔酒店房間 可以百幾蚊一間房
一日做五六個鐘十幾間 你話憑咩
根本結構上面係冇人 講咩都冇用
平到公屋咁
問題係深圳邊度?

如果可以做到經蓮塘返工時間接送其實唔錯。
單程縮到90~120分鐘內就算係理想。

放工可以少一半俾啲人自便。
佢唔請外勞都寧願無司機開車都唔加人工啦,咁多年你仲好似第一日識佢哋咁
好似英國啲鐵路咁

加極人工都無人開車
而車費都係無上限咁加

最大原因就係工會封死咗人力供應個門
其實同南韓醫生有啲似

啲人寧願一直唔夠人,但都唔俾你加人手,滿唔滿足到需求唔係佢地考慮。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞