點解歌神封號會跳左一代?

542 回覆
5 Like 157 Dislike
張學友陳奕迅啲技巧係高啲既,譚伯都未必唱到佢地兩個某啲歌啦
唔係冇咩瑕疵就歌神架
你咁講 咁送禮勤都歌神啦
醫神之後喺三地尤其台灣紅 我真係諗唔到 Twins? 仲有邊個
方大同,都攞過台灣金曲歌王,不過睇你當唔當佢係香港歌手
一首廣東歌都無既人 係唔會承認佢係香港歌手
Twins台灣叫做識佢,但一啲都唔紅,台灣已經有SHE
許冠傑係帶紅廣東歌既人
譚伯係香港偶像派歌星始祖
佢地既唱功無疑同羅文之類比係差咗少少,
但係都唔普通架啦
果個年代如果無返咁上下點紅到?
當年拍咗依套有noise 先返到嚟香港,之前敗走香港
張敬軒 咩料…
不如塞薑逼落去
你當陳百強死㗎同埋溫拿都係賣外型居多,嗰陣最紅係阿B 同埋巢皮倫係啲歌太紅而帶紅佢嘅人
過多幾年mc囉
笑左出聲
你真心
上面五個比
佢既哥路只係窄過陳奕迅
我諗好多人聽陳奕迅都係主要聽佢Prime時期啲歌,由1998年嘅《我的快樂時代》1999《幸福》2000《打得火熱》2001嘅《Shall we dance?Shall we talk!》2003嘅《Live for Today》依幾隻碟到高質到痴線其實客觀嚟講佢依家啲歌都好聽,只係佢之前啲碟太太太高質令到有對比
譚伯唱功唔係普通,值頭係弱
就算咩愛的根源首本名曲,啲輕聲高音處理都好差,冇左大reverb,就雞仔聲

嗰個年代就係冇乜實力都可以容易紅,譚伯一路同TVB撈得埋,個曝光夠就紅到

以前娛樂單一,器材貴冇素人可言,器材素質又弱,咩呼吸音噴咪,甚至連男性聲線嘅粗沙位都收唔到,簡單加大echo同reverb,已經壓左好多聲底問題
我覺得Eason之後可以係周柏豪 話晒佢都算係90後最多人聽嘅歌手,我身邊d friend個個都識佢啲歌
屌送禮喺80代做到依加都冇咩人會提起,果然係邊緣人
有冇諗過係啲人唔撚同佢爭
同期個堆都上哂大陸搵銀啦
個人魅力太差
唔好話拍住倫伯
拍joey,周深呢啲後輩都要做配角

睇過一次個人演唱會,個arrangement真係偏悶
唔係喎,張敬軒低音弱快歌唔夠型。
冇女人?
70年代-徐小鳳
80年代- 鄧麗君
90年代-梅艷芳
2000年-容祖兒
2010年-謝安琪
2022年-陳蕾
謝安琪 陳蕾可以收返埋先
側田最紅嗰期eason同古巨基盛世喎
佢同CD勤差好遠喎
因為佢live同CD好唔同
又係公認live癲過CD

不過呢啲嘢見仁見智
佢唱歌感情好濃烈
上面都有巴絲認為似音樂劇,唔夠真
但同時都會有人覺得好有感染力(例如我)
仲有如果鍾意開送禮勤嗰類,張敬軒真係唔啱佢,會覺得感情過咗火位
呢題題目要改改女歌手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞