點解歌神封號會跳左一代?

512 回覆
4 Like 152 Dislike
唔關首歌嘅年份事 阿sam有d諷刺時弊或者講人生道理嘅歌依家聽都好有特色 唔覺得老土
哥哥90年代之後嘅歌同樣有種藝術感同哲理感 我估過多廿幾三十年都唔會過時
當然可能我聽譚伯聽得唔夠多 你有好介紹可以po幾首上黎
單講李香蘭我覺得玉置浩二重屈
唱得好有味道
姜你老母
當年有taste 代表係林子祥,代表中產文藝市場
90年代中後期有taste代表就變咗係王菲

佢哋人氣嗰期唔係最高,但人氣市場穩定,形象好高級,地位高過同期

而張國榮,本身就係sell活力同潮人,近代類近嘅你可以攞鄭秀文城城去比
屌你譚食粉黎黎去去都嗰個嘬腔
張國榮嗰陣都唔識唱歌

80中仲有呂方同張學友係實力派,關正傑陳百強已開始過氣
巢皮倫嗰陣,台灣市場嗰陣仲未開放同成熟,點可以攞嚟比
不過巢皮倫其實台灣拍戲攞獎先返到嚟香港,本身敗走咗
why
佢唱歌相當一般
當時係有得爭,張國榮當時係歌影雙棲明星身份,兩邊都揹到飛有號召力,好似緣份依啲好多都hit,巢皮倫喺電影方面係唔多掂,尤其譚張之爭正式白熱化完全俾唔到力,冇邊幾套佢嘅角色爆到出嚟

前期巢皮倫係屌打,因為張國榮本身Monica 加緣份先正式上位,之後慢慢拉近,大概張國榮出咗無心睡眠大爆,當年去蒲一定有,又有電影助力,之後已經正式追咗上嚟
嗰陣佢其實係被人爆換獎醜聞,開始跌落嚟,同埋張國榮嗰陣開始真係成功追咗上嚟,嗰勢開始逆轉,佢唔再攞獎反而幫佢止住頹勢hit多幾年
巢皮倫嗰陣都唔係sell實力,對樂壇影響力又唔係大
哥哥係男神!
講真!如果論唱歌嘅話,起步真係倫伯領先好多,但係哥哥係全方位發展,特別係拍戲,倫伯真係完全車尾燈都睇唔到。最佩服係哥哥復出之後,佢嘅唱腔係跟着時代變,其實而家聽返哥哥嘅舊歌係會覺得老土,但係佢復出後嘅歌完全係帶領住個時代去行。你今日聽返,路過蜻蜓、左右手依家啲曲風,係唔覺老土!但係倫伯真係仲停留緊喺80年代。
係都Raidas 先
咁我又唔係好鍾意譚伯既歌,只係覺得佢後生唱live唔差,同埋好多歌都琅琅上口
一睇就知你冇經歷過嗰個年代喺度鳩up
巢皮倫早期拍戲係掂嘅都hit,但譚張之爭白熱化之後佢拍戲越嚟越冇存在感
嗰套佢點解攞獎大家都知,依家睇真係好諷刺
Sam 啲歌既曲風好老土下
十個女仔、學生哥、鐵塔凌雲呢啲
巢皮倫老少咸宜,張國榮主要係年輕人,歌影雙棲賣勁歌魅力潮流達人
佢初出道走紅嗰陣仲好過90年代重新彈起嗰陣,之後太過火
On9八婆分析
當連登係街市?
譚金馬影帝嚟
電影唔多掂
連登仔真係cls
張一直都係偶像派
係九十年代先多啲人承認佢有實力
最後好似係王菲,之後香港已經冇乜歌后,天后其實唔係歌后
容祖兒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞