點解歌神封號會跳左一代?

542 回覆
5 Like 157 Dislike
其實內情係成晚mama個個都又跳又唱
突然間有個人企左成分鐘都唔見佢跳
班kpop自然呆左,mama仲有人會企定定唱歌
林子祥係香港唱功top3內
第四代歌神係姜濤
張國榮唔入流
mirror 已經係kings of cantonpop (比錢買)

羅文好似有個朵叫歌聖
你都諗下先,譚伯唔入流
冇錯2024啦 資訊咁發達 都仲有hehe
人類滅絕文明大倒退 係要玩猴痘
譚伯唔入流都講得出啦
呢個等同當日楊紫瓊攞奧斯卡,政府話佢係香港女演員
但連登仔會佢係馬來西亞人
咁同樣標準,張敬軒最多只係個廣州男歌手
張國榮就算啦
論唱功死左都超越唔到姜濤
真係未夠班同eason平排
許冠傑唱功普通你聽下佢cover hotel california先啦唔識係到9up
其實本身以為係理性討論 順便可以話當年 但d後生靠幻想同wiki就搭嗲 好無養份
陳奕迅把聲真心癲,唱咩類型嘅歌都得論聲底當代真係冇香港歌手同到佢比,張敬軒唔係勁聲係唱功搭救,但佢唱歌比較用力,令到聽落冇咩真感情,有時會有啲浮誇,似舞台劇表演多啲,Eason就調返轉用氣聲多,佢係唱到首首都好撚有感情依個係我唔太鍾意聽軒公嘅原因,唔kum聽
譚伯係第一個大規模將愛的根源呢類現代情歌帶入大眾,同埋開創唱大量日本改編歌既歌手,唔係話佢好有貢獻,不過的確係一個時代既象徵。
收起你啲Fragile masculinity啦
好肉酸啊
人地都係wiki咋 無經歷過想點je
快慢都得 唱live直頭屌打大部份歌手
痴撚線連登仔唔係自己年代聽開就話人無唱功
你屌少D屎忽啦 上帝唔會批准你咁做架
心理有事睇心理醫生
低音嘅話軒公係俾Eason屌打
最好例子就係《不如不見》成首歌一啲高音都冇,唔代表首歌易唱,一首歌高低音域變化小更加考個唱手嘅用聲技巧,全程低音如果唔識唱聽落會好撚悶,但Eason係可以輕鬆carry依首啲低音感情真係好難有歌手同到佢比肩

https://youtu.be/ZFkAhKL0J2Q?si=doRBh3MlRCZTFr8M
其實譚詠麟屌打許冠傑啦
啲歌難唱好多
大球場演唱會實力證明
80年代唱功排名
tier1 林子祥,羅文
tier2 譚詠麟,蔡楓華,陳百強
tier3 張國榮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞