點解歌神封號會跳左一代?

511 回覆
4 Like 152 Dislike
譚詠麟啲唱功幾閪,冇reverb echo,把聲勁雞仔,嗰個年代,電視死播爛播,唔係啞都會紅。

許冠傑係廣東歌先驅,不過唱功都係幾普通,歌詞部分太市井,所以相對下,佢比較難經得起地域同時間考驗

真係做到regional impact,係張學友同陳奕迅,你睇佢地開演唱會數目同地方就知
MC!!!
佢啲fans好中意玩埋呢啲陰濕野
再唔係借啲意踩e神 同時夾硬搵位吹奏公公
梅姐
唔淨係提唱功更加唔使提張敬軒啦
譚你老母
咪玩啦..張敬軒都算 唔講政見唔講其他 撚伯唱歌點會去到唔入流呀師兄 你10後?
依家都無人話張敬軒唔勁
但華語界真係地位唔高
唔好話佢少出國語歌, 佢都出好多只係華語地區唔紅, 頂多去到廣東

陳奕迅去到南京、台灣呢d 國語地方演唱會都有一半廣東歌, 真係帶到廣東話歌比其他地方人識
佢始終係支那仔
根本無得比,大陸人當陳係歌神,係台灣仲係3屆金曲歌王擊敗學友周董
張敬軒對上一隻國語碟係2006年出
冇你想象中咁多國語歌
19年俾人圍屌後,佢完全放棄大陸巿場
宜家蛋記大陸宣傳係完全唔會落佢個名

所以講影響力係冇得同eason比
大家唔好玩佢啦
軒係選擇留守香港市場姐
邊首入流不如舉吓例
一定係啦
唔覺張敬軒會被封歌神
未必關佢事
而係香港嘅重要性認受性太低
張學友陳奕迅嘅年代
香港仲對華人圈有影響力
而家連香港本地頒獎都唔係個個服
唔好講咩封神
送禮技巧?
2002 My Way, 2006 春夏秋冬, 都有四年

咁淨係比較下陳奕迅頭4年 2003 黑白灰 2007 認了吧 (淘汰)

唔係有得比下話

利伸先個人都好中意hins
唱歌係音樂,係藝術既一種,藝術依啲野就會好主觀。每個人都有唔同睇法。唱歌黎講,已經分N種流派同唱法,論唱功張敬軒係完全冇問題,亦唔比上面任一歌手差。如果以唱功最基本既聲帶閉合、發聲位置,咬字上面五位歌手都肯定做到滿分架啦,甚至乎李克勤做得仲徹底少少,完全係教科書既唱法,去學唱流行老師就會咁教你唱。但去到佢地依個LV已經唔會比依啲低階既基本野,更多係感情同演繹,所以一定會勁主觀。
唔好意思睇錯, 陳第二隻碟已經拎金曲獎

2002年4月2日發行。陳奕迅憑此專輯於第14屆金曲獎奪得「最佳國語男演唱人獎」及「最佳流行音樂演唱專輯獎」
佢唯一一隻全國語碟係春夏秋冬
不過都要講
佢有幾隻歌成個大陸都好紅,就唔係剩係廣東區
一首叫斷點,一首只是太愛你,仲有首吻得太逼真(酷愛國語版)
不過唔少大陸人係聽過首歌,但唔知係佢原唱嗰隻囉,尤其是斷點
你問台灣人10個9個都唔識張敬軒 更加唔知佢有咩國語歌
連登仔有幾多真係生於校長全盛年代

老嘢唔上網班後生唔熟就係度9up
KT大哥先
我唔反駁
所以佢去歐美澳洲東南亞澳門開show都冇台灣
不過當年斷點喺大陸好紅
首歌曲風咁大陸,係內地紅都好正常
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞