點解歌神封號會跳左一代?

512 回覆
4 Like 152 Dislike
呂方
係囉完全口同鼻拗
譚校長係唱得 係好紅
但完全冇哥哥嗰種transcendental嘅魅力
簡單啲講譚係傑出歌手 張係artist
跟住一堆人捉住譚好紅好有實力嚟講
根本大家評判標準本來就唔同
善良孝子薑B呢?
咁只係新一代青黃不接
張敬軒都得
咁哥哥應該都得掛
咪理佢啦,歌唱技巧撚伯係超班,張學友,陳奕迅級數其實已經係次一級再次一級

不過實有人話咩舊式唱腔

其實有啲似金庸小說咁,啲武功一代不如一代,當年競爭好大,聽返當年三線歌手水平已經好過好多呢一代歌手

就好似中年好聲音或同期唱K𠴱啲人,平均唱歌水準已經好過呢兩代啲人
你講咁多絕對嘅結論唔該都論證下
憑咩話佢歌唱技巧超班過張學友陳奕迅
唔係計唞氣聲啊話
咁唔關老唔老土事啦 係你自己唔鍾意
本身歌神依個封號係90年代先有,嗰陣搞緊許冠傑告別演唱會,所以係封咗許冠傑就差唔多即刻封張學友

至於張學友,佢係同呂方同期,80年代已經係實力派代表情已逝遙遠的她紅咗,可以話係好紅,係冇嗰啲天皇巨星咁紅姐,僅次於天皇巨星同林子祥 ,之後低潮掟蛋糕酗酒打人沉咗落嚟,近90年代先彈返起,佢其實唔係90年代,而佢當年喺90年代其實係作為80年代嘅延伸,佢多數啲fans都係追開80年代樂壇唔再追90年代啲歌手,因為嗰陣好多歌手連歌都唔識唱,亦因為除咗張學友冇乜邊幾個聽得入耳,之後仲禁埋改編歌,所以除咗啲後生仔女,90中啲人已經聽返國語歌同英文歌

巢皮倫其實唔被認為實力派,不過啲歌真係好聽形象又正氣大眾化

而實力派代表林子祥,佢就本身代表中產文藝市場,有一定人氣同地位崇高
最重要係單春Carry到嘅曲風多好多,張敬軒一係ballad一係R&B,歌路比較窄
譚伯唱live係幾勁
但張學友,陳奕迅級數絕對唔會係次一級
個topic好似講緊

歌神

咁咪就係講唱歌實力囉
譚詠麟嗰陣實力派代表係林子祥張學友呂方,巢皮倫其實唔算實力派點叫做歌神
講改編歌其實唔太公道
事實係 70-90年代嘅主流hit song 一大部份都係改編歌
張學友:情已逝、藍雨、遙遠的她、李香蘭、分手總要在雨天、月半彎、拒絕再玩、真情流露、還是覺得你最好、舊情綿綿⋯⋯
張國榮:風繼續吹、有誰共鳴、Monica、stand up、明星(翻唱歌)、少女心事、不羈的風、共同渡過⋯⋯
其他重有紅日、閉目入神、愈想愈無謂、夕陽之歌/ 千千闕歌、對你愛不完、容易受傷的女人、月半小夜曲、孤身走我路、好歌獻給你、夢伴
重有好多唔出名嘅改編歌 當時個樂壇發展得太快 單靠本地作曲根本供不應求
唔係話譚好過上面嘅人 但如果要咁計張學友都做唔到歌神喇
同我理解歌神本身只係講求歌聲、技巧 以至傳唱度etc
作曲能力唔係考慮入面 所以多唔多改編歌其實關係不大
你覺得佢地同張學友 鄭中基 陳奕迅同level?冇嘢下嘛

唱歌走哂音
又柒
不何所謂
佢一定計埋張國榮拍王家衛啲戲嚟講啦
淨係歌邊有得鬥
以前都做唔到唔好而家先黎吹奏,佢係咁得一早個個叫佢歌神唔係我地呢代先黎認同
當年佢通常新年同暑假出碟,係一定晨早排隊等買,紅到爆
邊個同你講歌神就係講唱歌實力
咁sam hui係咪最有實力?
個post後面咪就係討論緊歌神嘅定義係咩
純講唱功定講埋影響力定點
大家討論啫
偶像派嚟
係因為老土所以唔like
撚伯咁d 唔該收下皮先,以前都上唔到神枱唔好而家吹奏好嗎
講真之前同之後都唔覺有
高音低音快慢歌乜都handle到,感情更加無人能及
佢啲歌只有佢先唱到個故事出嚟,其他歌手唱佢啲歌=自掘墳墓
佢唱其他人既歌都可以唱到另一個層次,唔講政治,佢真係萬中無一
浮誇,心的距離呢D歌係得佢呢D癲佬先唱得到
佢唔同,佢除咗係廣東歌始祖,佢當年被人屌歌詞太粗俗,但亦因為咁成功將草根階層嘅心聲講晒出嚟而普及化第一人,巢皮倫係紅,但對樂壇影響力完全冇得比
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞