點解歌神封號會跳左一代?

542 回覆
5 Like 157 Dislike
tier0 林子祥

(1960-2020年代)
有機會係最後一個
e神啲歌真係好襟聽 單曲循環成日都ok
但公公啲歌真係聽多幾次就覺得悶
有邊個拍得住佢
佢啲歌都冇人敢翻唱 痴撚線嘅
直情係最後一個
唯一上過紅白嘅香港歌手
譚張佢地80年代d歌依家聽都有d老土 最反感係直接用日本d曲 歌詞又leung
張90年代復出已經係另一種風格 而且唔少係自己作曲 同林夕完全係perfect match
我覺得係因為麟伯比人感覺唔係音樂人,只係偶像歌手,
其他三個真係比人感覺係音樂人+歌手
軒公所有歌都唱到好pop(好俗)
軒公係random playlist間唔中有一兩首OK,但連住聽軒公真係唔掂但Eason就成個playlist都係佢啲歌都冇問題,軒公歌路窄過Eason好多倍,會有首首都差唔多嘅感覺
啞條撚咩
人地鬼知聽你唱乜
因為許冠傑80年代仲有hits囉
依個就好主觀,我幾鍾意佢嘅《缺》同王菀之合唱嘅《手望》,兩首都冇Pop song味之餘俾到特別嘅感覺人
咪就係以慢歌抒情歌為主,副歌部分要有高音位俾佢哭哭啼啼咁爆上去,歌曲主題都係悲情多,啱晒普遍柔弱又軟弱嘅港男聽
雲外看 薪俸稅
除左撚伯 無見過第個歌手出碟要晨早排隊 仲要未必買到
同咸龍一樣 唔好攞而家個人閪就抹煞過往成就
張莖牽笑左

你不如話YT
聽下鄭中基再講咩叫靚聲
依個真 巴打講得好中軒公要用爆上去chorus 個爆發力突顯聲線,副歌前一般都好悶,唔似Eason低音有低音好聽,同時又有爆發力
跟本從來唔係對手 係後來D人硬係講到有得爭咁
師兄形容得好好笑哭哭啼啼咁爆高音
冇姜B,此post ended
呢樣陳奕迅計哂中港台都係top
佢唱live 可以比碟再好 +%50 up

諗唔到幾多個歌手得, 早期既陶喆?
你自己Google 下再講
因為佢真係次次都唱到悲情舞台劇咁啲情感好誇張
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞