[航空]連登飛機膠討論區105

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
咁呢隻似歐洲廉航/內陸機最平嗰種fare class
問題係入到cabin佢點control/identify overhead allow or not
綁定個tag係overhead bin not allowed?

舊年歐遊搭過幾轉Ryanair,都唔覺眼佢地有做啲咩,個個都係照隊上去overhead bin
而家手提行李的確係有綁tag,分開overhead bin同凳底兩款,理論上係gate係可以control到,但上到機就另一件事
美國啲ULCC 咁

上機前人人放一放personal item 入鐵盒

一過立刻罰US$100,唔俾repack

最重要係地勤有錢分
地勤有錢分一定掂
等於第一城鎖車隊
邊有得飛行時間嚟計㗎

同樣因航,HKG-SIN係HKG-NRT嘅一半價錢,就算HKG-LHR同HKG-YVR差不多時間都爭咁遠價錢啦
似係分4種fare class

最平嗰兩種唔可以用overhead bin
我估實際操作冇咁複雜 而家本身手提行李都有tag 喺閘口再 check埋啲duty free 如果唔夠位放就光明正大掃返落嚟 夠位咪由佢哋擺

不過香港人會唔會魚蛋論嘈點解掃我唔掃佢就好難講
Ryanair係你有買cabin baggage就有得優先登機
叫做確保你有得用overhead locker
咁冇買放唔到上去都冇得complain
我諗冇tag要比錢上機
就係咁簡單
當然唔可以咁比
可以市場定位日籍比起CX更高
要求日籍割價大搞香港不切實際
AM任換暑假日本,好難唔換
換OKA,起碼時間短啲
AG+長大了
叫港豬守規矩
某啲香港人一見「日本」就自動加廿分
叫香港人同台狗對日本實況同市場定位、package醒少少
其實應該可以Landside搞掂晒

歐洲FSC價錢,歐洲廉航待遇
無得咁計 EEA 補貼多咁多
你睇下歐洲飛非歐盟 即刻貴好多
swire 班學霸點會咁做
https://www.instagram.com/reel/C6gJHz2us9J/

Scoot 啲787架架都甩皮甩骨咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞