[航空]連登飛機膠討論區105

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
一單自殺
一單病死

耐人尋味
25係普通位,無話邊個唔坐得

UO 321ceo 平位最靚就係25DE

有recline, 仲有crew 位後面放袋,唔使放自己腳前
果個位可以活動行到嗎?即係比BB落地企吓自成一角得嗎?
有無窗?
唔得,只夠位放袋
無窗

要郁可能要諗25BC
咁都係等佢派位算
本身想買1st row
湊住細路就直接買第一行,無謂慳
KE 佈局都幾聰明

開咗 BCN,MAD,依家開埋 LIS 就方便啲人 multi-jaw
(BCN 近年多咗好多韓國人去玩)

西葡貴為旅遊大國,歐籍航空嘅亞洲網絡好鬼死弱。Iberia 年尾先復飛返亞洲第一個航點 NRT,TAP 自動投降。未打仗前都係咁,Iberia 淨係飛 PVG & NRT … …

反而ME3 就係睇準呢個市場,越做越有
(當然樓上討論緊嘅 LX/LH 都係分一杯羹)
pvg同nrt外遊市場都萎縮啦
一個經濟跳水
一個貨幣跳水
TAP原本係咪有MFM跟著本身plan轉HKG 請教下點解後來無左
CX而家有MAD, 黎緊BCN seasonal, 會唔會諗諗LIS
NEWS: 𝐀𝐢𝐫𝐛𝐮𝐬 𝐀𝟑𝟖𝟎 𝐓𝐨 𝐁𝐚𝐫𝐜𝐞𝐥𝐨𝐧𝐚: 𝐀𝐬𝐢𝐚𝐧𝐚 𝐀𝐢𝐫𝐥𝐢𝐧𝐞𝐬 𝐀𝐝𝐝𝐬 𝐒𝐮𝐩𝐞𝐫𝐣𝐮𝐦𝐛𝐨 𝐭𝐨 𝐒𝐩𝐚𝐢𝐧 𝐒𝐜𝐡𝐞𝐝𝐮𝐥𝐞 𝐟𝐨𝐫 𝐄𝐧𝐡𝐚𝐧𝐜𝐞𝐝 𝐓𝐫𝐚𝐯𝐞𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✈️✈️

Asiana Airlines now operates Airbus A380 flights between Seoul and Barcelona, joining Emirates as the only carriers offering superjumbo service to the Catalan city in the past five years.

Asiana Airlines plans to operate Airbus A380 flights between Seoul Incheon International Airport (ICN) and Barcelona El Prat Airport (BCN) from September 15 to 21, 2024, replacing its usual Airbus A350-900. Frequency typically includes three weekly flights, increasing to four in February.

Asiana Airlines ceased flights to BCN in February 2020 due to the pandemic. Two years later, it resumed a single weekly route from ICN to BCN using the Airbus A350-900.

OZ直接用大肥婆飛BCN meanwhile 因航只係seasonal
咁之前開ICN MFM會make sense少少
其實日韓台都好多用因航轉歐洲
因航生性嘅話 呢個市場係有得做下
而且飛南歐更加唔受俄羅斯影響 兜完路都唔會遠太多
想問而家因航77W PEY係咪有兩隻IFE mon
係用77A 77K分新舊mon 定無定向有啲新有啲舊?
我反而唔係咁睇好
主因係地理位置,兩邊都差唔多只做到O&D客
而南韓去西葡嘅需求同西葡去南韓嘅需求都似係啲niche market,就算有leisure客都未必夠support全年飛

不過可能因為俄烏戰爭一日未打完,一日靠CDG / AMS轉機都始終係兜路;與其拱手送客俾ME3,不如開嚟試吓水溫兼穩住成個Skyteam喺西葡嘅市佔,順便插定旗就算AF/KLM買唔到TAP都唔會輸晒成個Iberia peninsula 咁解
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞