[航空]連登飛機膠討論區105

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
320 overhead bin 最多放到120-130件行李
成機full load 180/188客 總有人係放唔到行李要offload 去機肚
同埋嗰位人兄搞過人地件行李 佢可以報警 點知你有冇塞違禁品落我到做我世界 所以有咩問一律搵空姐
大極都唔大得幾多
重點係LCC config下排多左位
D客又會偷雞多買手信
如果真係每人一隻7kg 手提行李就夠位既
SQ A359 regional 就算係333都係唔夠head bin
淨講香港啲LCC, 最大問題係包每人一件7kg,實唔夠位

外國連FSC 都加左Basic Economy, 唔包overhead space. 要用就買高一級Main

然後電腦就計到幾多人買左Main, 太多就checkin 時prompt 人免費寄艙

而唔係眼白白推個波俾cabin crew 變魔術塞行李
一班人係checkin後爆買都死
其實連出名capacity低既CI A21N
係日本飛返台灣一樣會唔夠overhead bin用
而CI本身已經係會check-in個陣check hand carry個間黎

-
至於有一次係FRA搭LH去LGW就重勁…
直程boarding 40分鐘前已經係gate開左張檯
Check證件同時就mark低拎左咩野hand carry
大件小小都叫你拎去寄
我都係除非crew叫 如果唔係hand carry都係放凳底
唔想搭廉航就係為咗避開加少少錢都唔肯既乞兒
同埋樓上嗰啲白卡佬
想問下班crew點解唔陸路上去?

尋日隻LRG仲未返嚟,仲有隻起高雄未返,少咗兩隻350用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞