殉職消防邱耀文家屬獲發600萬元援助金 孫玉菡:展現無私精神 值得致最崇高敬意

263 回覆
28 Like 175 Dislike
呢D咪就係奧妙之處
份糧包做野咋 唔包要死架
返工做到猝死 賠返錢都唔比咩
救火嗰陣死或者救人嗰陣死就話啫。猝死都計,你覺得無問題咁應該你自己出錢,唔好叫納稅人買單
另外次次得消防有光環,救火就吹到咁勁,唔該去check嗮啲舊樓走火通道消防系統先啦,你話你出糧包服務,宜家你份工唔單包救火,仲包埋驗消防,自己求求其其,以為火燭你地無責任?
2024,宜家係中國香港啦
都講到明捐錢 點解仲一定要講理由
猝死又好 救火死又好
佢都係返工時死
你難保佢唔係因為工作太辛苦搞到心臟負荷唔到猝死?
岩呀你話消防巡查求求其其係唔應該
你屌消防呢方面我撐你呀
on duty猝死本身政府有保險,額外申請睇唔到個必要性。除非佢話政府保險唔賠,需要額外津貼。
修橋補路無屍骸
大那那600萬
要做幾耐先搵到
如果賠6萬啲人咪冇咁大反應
仲會笑尻佢命都冇埋先的6萬
有東張西望
Channel C
呢啲唔關政治事
媒體不嬲都有講
係嚴重交通意外先有佢地份 唔好諗到出勤率咁多
慳d啦傻閪
靠人養嘅寄生蟲都好意思咁大聲
如果係個人捐錢 咁佢想捐咪捐 關你撚事咩
當然公帑另計
落車暈咗之後就過咗身
咁死者東主覺得唔夠咪賠多啲
而家又唔係因為要賠600萬而公開徵稅
消防一向有光環,其他工猝死又唔見有?
如果係救人令到自己不幸死
600萬我無意見
但佢係「接報到場處理事件期間突然暈倒」
可以係過勞 亦可以係隱疾 根本無人知
而家係講緊
佢處理既事務同佢既死係無直接影響,點解除左政府比既保險賠償外,仲會額外用600萬公帑埋單
佢地最多報D門面野
再深入少少都唔得啦
永遠都唔會去到問題嘅核心
表面上同政治無關,再深入少少咪又係同政治有關

仲未計真心幫工人階層嘅政黨同工會已經無左
人哋一星期返六日工猝死都冇賠償
你一星期三日大部分時間係房涼冷氣猝死就捨身救人
請問救咗咩人?幾多個?點救法?
咁你都識話係隱疾定過勞冇人知
判斷唔到
如果係呢個現今科技判斷唔到情況下
我讚成係賠比佢
因為以前成日聽撫恤金
係老奉要俾嘅
亦有計法規規矩矩
但未聽過呢個援助金

以往啲消防家屬收幾千萬捐款都只係靜靜地掩住個嘴笑,唔會高調。
今次打鑼打鼓咁唱出嚟係咩料
應佢都晒氣,慳返啖氣啦師兄
佢口吻同政府一樣由佢講冇媒體出聲得我一個都知佢個人忽忽地
之前睇個post,紀律部隊係會將人潛移默化
消息﹕3人疑為救被困同事先後落沙井 釀2死2傷
https://lih.kg/3681214
如果係咁嘅話第二個死嘅應該都有資格攞
六旬釣魚漢為救15歲女葬身怒海! 呢啲先至係「捨身救人」,但係政府懶得理!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞