殉職消防邱耀文家屬獲發600萬元援助金 孫玉菡:展現無私精神 值得致最崇高敬意

263 回覆
28 Like 175 Dislike
政府今天(23日)宣布根據「向捨身救人者家屬提供經濟援助計劃」發放600萬元予英勇殉職的消防員邱耀文的家屬。負責批核申請的「向捨身救人者家屬提供經濟援助委員會」主席勞工及福利局局長孫玉菡讚揚邱耀文的英勇行為,表示對明知此任務可帶來的各種危險仍盡忠職守,竭力搜救車內被困人士,展現無私的精神,值得致以最崇高的敬意。
孫玉菡又指,政府為失去如此優秀和盡忠職守的公務人員深感哀痛。發放援助金是要肯定邱耀文非凡的英勇行為和專業精神,希望這筆款項能為他的家屬提供一點幫助。

邱耀文於今年1月19日在大嶼山竹篙灣一宗交通意外中執行拯救任務時,為搜救一名被困的女司機而不幸殉職。

「向捨身救人者家屬提供經濟援助計劃」於2002年1月成立,旨在發放經濟援助予捨身拯救或保護他人者的家屬。計劃下每個獲批核個案的援助金額按身故者的年齡和正常退休年齡,以及香港當時的每月就業入息中位數計算。現時援助的最低和最高金額分別為600萬元和1,200萬元。
仆街講句
好彩係當緊更瓜老襯
咩料
返工捽死都變捨身救人
光環任你up
呢單真心XYZ
真,佢自己突然暈低似隱疾多
想問上次外判工水街斷吊臂果個工人拎到幾多錢?
好多工作都有危險架啦,有冇賠600萬咁多?
公墓園就身嬌肉貴
納稅人埋單
搵個原因派錢
咁就袋袋平安 6百萬
牙mo一蚊都無
也許燒死這條路 爸媽收回報
有援助金係好事

但其他捨身救人既人呢?
例如 上次 11號 跳海救個自殺既女仔 點知一齊死左

https://www.lwb.gov.hk/tc/servicedesk/forms/c_hero.pdf
當值期間猝死都算?
休班過勞死就得返10萬8萬殮葬費
睇完份文件
原來呢筆錢係另計
佢仲有本身返工筆死亡恩恤金
Cls 新聞見佢本身都49歲
做多6年都退休
呢家隨時收過千萬
又有得葬浩園
人哋97前入職,係咪當係長糧?
做公務員因工死亡真係唔同啲
嘩屌 咁都有600 唔係啩
身體唔好死左都600
2渠務工疑沙井吸入沼氣亡 甯漢豪:毋須進沙井
https://lih.kg/3680792

相反呢單仲要係官方定性為人為過失 真係哭𠹌咗
1千萬呀人哋
連登仔真係好仆街
冇屋企會想靠死家人賺千萬
公墓員供強積金已經係比一般賤民嘅管理費低勁多
平時儲儲埋埋已經好多錢, 而家仲要納稅人資助佢屋企人
某部隊嫖賭飲吹樣樣齊周身病仲唔打爆庫房
呢d少爺兵 平日係局打排球、跑下步就番一放一

幾年先一單大野 一出動就光環英雄上哂身 絕世筍工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞