殉職消防邱耀文家屬獲發600萬元援助金 孫玉菡:展現無私精神 值得致最崇高敬意

263 回覆
28 Like 175 Dislike
文職和紀律部隊係唔同待遇
講出勤警察同救護講先都唔輪到消防啦
返工要諗食咩做體育睇咩戲都幾辛苦
自己脆皮屎左
咁都有6球賠
難為其他工出事嘅人只得雞碎
所以祖國偉大嘅公務員先係刻苦耐勞受人尊敬
好似ACO 弱智都收三萬幾 行出街都睇唔起普通市民
咪係唔撐柳記一陣肥佬黎冇飯食
佢到今日都仲未答到粒魚蛋喺邊到嚟
佢仲講話瞓瞓下要出車 咁份工係要咁架啦 叫啲意外唔好夜發生囉 on99咁 同埋講到得消防要瞓瞓下覺出動好辛苦咁
消防狗
全部賤種仔垃圾
佢自己知自己事啦出勤率有幾高佢自己都係火燭狗嚟你見佢靜撚過太空都知咩事啦
遲早同大陸接軌啦,政府啲人個個都諗住R公帑錢仲話人魚蛋論連粒魚蛋邊到嚟都未知
火燭狗最叻係咩就係返工蛋糕塞屎眼收工上網約炮中出即飛
明明好多都係衰on9衰聽上司唔合理指示同埋衰自己身體狀況而死
係得一單個消防員為祆人上到天台將自己個氧氣筒比市民吸最後自己死咗係真正既捨身救人嗰單我先服
係番一放二
返一放二返51個鐘,有rota唔講既一個月返9日工咋,最多咪做下afa救下貓,交通意外 先遺幾時輪到消防呀,幾多時間係局幾多時間去車心照啦冇話份工唔辛苦要搵命搏,但幾何有呢啲case,同唔洗拎光環既
消防份工 除咗救人無其他,光環唔拎咩,仲唔大大聲企到高一高笑鳩其他要告人,要追數啲部門咩
現時援助的最低和最高金額分別為600萬元和1,200萬元。

點解無得拎1200萬
仲記得呢單只係坐一年
因為呢個消防員只係當更時因自身疾病而猝死,而非因救人被困被環境因素害死,所以有得賠已經好好
沙井工人慘好多喎
個6球咪粒魚蛋囉
咁你都話唔知粒魚蛋點黎
而家人地真係出勤做野時死左
「向捨身救人者家屬提供經濟援助委員會」係呢個委員會批筆錢比佢 合法合理架
出勤率高唔高又係消防決定既
咁冇call咪冇call囉
仲有人話消防有rota,但知唔知rota點黎先
係因為每週工時51個鐘,返一放二既話都會返多過呢個時數,所以有個rota補返比你,同埋紅日假期:聖誕 新年呢啲係冇得補返假比你
但全香港既工都有呢啲假放
仲有人話訓緊覺去車係份份工既性質
咪就係同你講訓訓下要即刻去做野真係辛苦架仲要有時唔係一次半次

而家好多香港人就係見到自己待遇差,一見到人好就係唔抵得
而唔係為自己而爭取
要大家一齊退步
由其係公務員,最好覺得佢地收最低工資先啱
日日講到公務員只係識hea同有point跳
但私人工有花紅雙糧又唔講
去睇下工作台個個都話自己返去食完早餐先再sd幾個email然後屙下屎跟手食飯下午返後就上下網又一日 就冇人屌佢呃飯食
仲要做幾年搵個份又加10%
公務員就用盡佢唔係就屌尻人hea

你可以唔鐘意個政權,但公務員都係做野打份工搵餐晏仔咋
咁班高官因工殉職係唔係有六千萬??
針後世界
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞