殉職消防邱耀文家屬獲發600萬元援助金 孫玉菡:展現無私精神 值得致最崇高敬意

263 回覆
28 Like 175 Dislike
邊個話「職業無分貴賤」
真係笑話來
如果死既係地盤工
分到6萬都偷笑
未死
你要計數據既揸車死既機率真係高過消防入火場
聽講做獄卒好多好早死
但明明冇乜危險點解都咁
消防沖入火場都要睇環境同裝備啦
你估人地無腦架?明知九死一生沖入去救你?

人地心入邊咪一樣諗,打份工姐屌你老母

你話平民百姓無裝備沖入去救人果啲就真係偉大啦
你唔順連登仔超
做乜又上連登
唔仆街,你唔係咒人死
真係最好彩係當更死
之前路政有單修路工人俾私家車撞死,漁農定咩有剪樹工跌死。
捐款都無人肯捐,死左名都無個。
因為咩?因為職業個名唔够好聽。
今朝地底果兩個十皮都未必有
你代表哂所有連登仔?
你話「你哋」
職業不嬲都分貴賤
精進個AE仔已經比人遺忘左
講到咁好做
點解唔考入去?
算少,當年迷你倉死個消防隊長,因為傳媒藝人渲染,d人捐左幾千萬定成億俾佢老婆,當時仲有個消防員死左,但無乜人提就收少好多

果陣有班人成日講乜柒贖罪券,我心諗佢因工殉職我我做錯乜要贖罪 on9都唔捐錢俾佢地
人有分貴賤有乜咁出奇
咁其實自己選擇黎
冇人唔比你搵份個名好聽啲工
你考唔到係自己能力問題
咁有啲人能力高/肯努力肯捱去考份個名好聽啲工
就係為左可以食光環
有人可以既考到哈佛/牛津,畢左業人地爭住請
有啲考埋19野雞大學咪求職囉

呢個世界有付出有收穫既
其實有
女死者是55歲公務員,有3名已成年的子女。

2021年8月18日,西環發生升降台斷開奪命意外,康文署樹木組2員工登上升降台斗離地7米高修樹時,升降台鉸位突然折斷急墜而下,恍如「鐘擺」般猛撼工程車,意外造成55歲女工人死亡。其家屬本周三(3日)入稟區域法院向康文署追討人身傷亡賠償。

原告為死者曾賽茹遺產承辦人劉家禎;被告為康樂及文化事務署署長。入稟狀指,案發為2021年8月18日死者在西營盤水街執行職務,原告認為因康文署疏忽等導致發生致命意外,故入稟索償。 2024/04/05
咁樣6球
長子劉先生表示,署方提出扣除亡母部分退休金及長期服務金作為恩恤金,批評署方「過分」及「涼薄」。

原文網址:https://news.mingpao.com/pns/%E6%B8%AF%E8%81%9E/article/20210820/s00002/1629399050272

公務員都有分三六九等
大撚把啦
你意思是中國香港政府帶頭製造社會不公?
內地有冇600萬援助金?
cls 成億
佢未死做到署長
成世都搵唔到
都要睇部門
係,見到連登仔成日雙標,嚴人寬己
轉頭原來又無業
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞