殉職消防邱耀文家屬獲發600萬元援助金 孫玉菡:展現無私精神 值得致最崇高敬意

263 回覆
28 Like 175 Dislike
https://youtu.be/4w_MQuUe6rU?si=pDCpZQefstJv5lkx
依單雖然唔係捨身救人,但因工殉職長眠浩園
關我乜事
咩邏輯,點解我要快啲死
明明而家政府權力咁大
私人公司都可以死人當食花生
代表左D乜
地盤殉職個2個後生仔有冇得獲發援助金
同五毛講邏輯?
一早block鳩左
做地盤死就得幾萬
最衰都係黑心外判,唔關政府事
咁你考入政府咪得囉
私人公司有雙糧有花紅
政府工冇wo 唔見你出聲
講到尾咪又係唔抵得人地有6球賠
睇唔起政府咪唔入去大把人有專業技能,做專業工種,坐喺到都揾到佢個數
得罪講句,佢唔做消防都係出面送貨㗎啦有技能使撚入紀律部隊咩
講到消防咁辛苦,咁而家死撚咗有佢so啦
一開波又話紀律部隊死全家而家就得警察要死全家,火燭鬼就唔使死
嗰600個我派畀嗰兩個沙井工人都唔派畀火燭狗啦
火燭狗well paid for it
咁咪退返嗰600走口裏說不,身體卻很誠實
其實suppose 就算係外判定係隨街路過 只要係為救人而死嘅都有600萬攞 公務員專享嘅係政府嘅體恤金
問題係呢單算唔算為救人而死 呢度有份文件列咗標準 主要有疑問嘅係a 同 d
例如有人舉例香港仔嗰單其實就肯定算係 但係呢單如果你話佢係救人體力勞動引發心臟病嘅都啱 但係佢哪怕呢刻冇病發之後應該都會病發又啱 我個人會覺得根據標準係應該批錢 係不合情理 但係無辦法
駁唔到咪block
因為你葡萄嘛
講到點睇唔起政府工 自己出面可以點搵到多
但而家人地返工死左有600萬賠,就個個眼紅人地出黎踏到人地唔值
最憎呢啲人明明係妒忌又唔撚認,係到搵理由批評人地
冇否認自己係5毛
攞我納稅人啲錢賠俾佢?戇鳩呀,本身斗緊份糧已經well paid for it啦清斗緊政府糧返緊消防一定係咁講㗎
嗰600我畀沙井嗰兩個工人唔好?
你都無丫
理性討論,咁係唔值沙井工人都係賠得嗰幾十萬,同你做足6日工,做基建,死撚咗
消防返一放二,嗰一日係包埋瞓覺,而家死撚咗,就攞納稅人錢去賠你未交過稅緊係咁講啦
同埋你猜測人哋人地出發點癲撚過共產黨點講都唔夠你講同心地唔好一樣點駁
「精進建築」安達臣道地盤冧天秤3死6傷,房協將向每名死者家屬發放一筆過30萬元撫恤金及每位傷者家屬提供10萬元即時援助,涉事地盤即時停工。承建商精進建築有限公司對事故感震驚及難過,已聯絡工人家屬提供支援,並調查意外成因及跟進。

唉,地盤佬最多係值咁多
遺孀被處長屌過??
得你反對姐
其他納稅人支持
唔明點解幫到人都下下反對
你冇用享用過公共服務既
定係你唔係住係香港但有份交稅呀
政府提供左服務比市民
佢有權決定點用佢啲錢
更何況而家係個公務員真係開工時段死左
呢個冇得質疑
就好似你去餐廳比左錢食飯
餐廳老細鐘意收到你比個份錢點比員工係佢個事
佢提供左碟飯比你咪盡左責任
最後個句啦 你唔鐘意係香港呢間餐廳比錢食飯
咪去英國 美國 其他餐廳到食囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞