Vision Pro 熱潮急速降溫  部份 App Store 一週僅賣出數台

247 回覆
99 Like 5 Dislike
10000係好多人射程範圍,但佢個硬件設計到咁,成本都唔止10000
佢Apple TV資助AV業拍多啲片先掂
PCVR + mix reality 黎
改變世界(已完)
想問有佢係咪用緊Quest3 ? 摸個人時會唔會有質感既感覺?
都關 但唔係最重要個原因

舊野又重又大又無野玩先係死因
冇AV睇有乜用
半價都好貴喎大佬
咁嘅價我去多幾次旅行唔好,又唔係必要
佢另外加咗條線插落個腦度
買meta 3好過啦
做生意唔係向錢看咁厲害, 唔怪得股價得返165
Apple最犀利係long-term planning同iteration
當年Apple Watch都畀人睇死 最後變咗大成功
Vision Pro根本唔係final product 只係一部全民公測嘅prototype
我就放長雙眼睇吓未來幾年Apple有乜符fit搞好成個ecosystem
當然Apple都有好多failed product 但係big tech裏面 Apple算好少abandonware
咁快判依部嘢死刑 係好典型嘅bean counter/MBA思維
meta 嗰舊價錢先係佢零頭
錢重要過其他啦
https://www.youtube.com/watch?v=hFwJmrtgrlw

睇一睇Hugo Barra (meta Quest VR部門前head)

佢將 Vision Pro VR地位放喺同第一代Quest同一水平
屋企部quest玩左幾次就封塵
正常 係iFan j 撚到改變世界
當睇到VR AV都收皮,就知道搞唔起
睇啲developers話私隱問題,只有少量app可以調用鏡頭同sensor

即係AR app只有好少
學microsoft賣俾國防部囉,不過apple高層成班左膠邊肯
配埋neralink
本身對呢壇嘢都冇乜信心
見到兒登仔咁反法
依家充滿信心
講下同vr有咩分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞